Rimóc hírnevét terjeszti a népdalkörrel szerte a hazában

Kobela Andrásné évtizedeken át szívén viselte Rimócon a hagyományőrzést. Ahogy mondta: először 1969-ben közvetítették az első Röpülj páva adást a televízióban, melynek hatására alakították meg a helyi asszonyokból álló népdalkört.

Fotó: nool.hu

Kezdetben csak énekelni jártak össze, de 1971-ben megalakították a helyi hagyományőrző csoportot. Kobela Andrásné férje volt a település tanácselnöke, aki lehetőséget biztosított arra, hogy a falu kultúrházában próbáljanak. Fellépési lehetőségeket is intézett, ám a csoport mégis tiszavirág-életűnek bizonyult. 1973-ban aztán Kiss Mihályné újraszervezte a helyi hagyományőrző csoportot, amelynek Kobela Andrásné is a tagja lett, hiszen szeretett énekelni, táncolni. 

A csoport rövidesen helybéli férfiakkal is kibővült: Jusztin Balázs, Erdélyi Sándor és Vincze Ferenc csatlakozott a hölgyekhez. Utóbbi később a Népművészet Mestere címet is kiérdemelte, és még kilencvenéves korában is színpadra lépett, táncolt. Rövid ideig Pócsik Sándorné és Dombovári József is vezette a csapatot, de Kiss Mihályné mindig ott tevékenykedett a háttérben, szervezte a közösség életét. 

Nyolcvan tagot is számláltak

1975-ben aztán arra kérte Kobela Andrásnét, hogy vállalja el ő a csoport vezetését, aki onnantól 2020 szeptemberéig nagy lelkesedéssel szervezte az értékmentő társaság életét. Volt időszak, amikor nyolcvan taggal működtek. Éveken át részt vettek a Palóc Szőttes Kulturális Napokon, ahonnan már az első alkalommal díjjal tértek haza. Kobela Andrásné közben tanfolyamon bővítette a hagyományőrző csoportok vezetésével kapcsolatos ismereteit. 1981–82-ben részt vettek a Röpülj páva versenysorozaton, ahol a középdöntőig jutottak. Feldolgozták Rimóc népszokásait, a betlehemezést, a tollfosztást, leánykérést, lakodalmat, húsvétolást, s ezeket sok helyen be is mutatták. 

Számos helyre elvitték a palóc falu jó hírnevét, megismertették a település népszokásait, hagyományait. 1999-től Rimóci Hagyományőrző Egyesület néven szerepeltek tovább. Az évek során több elismerésben volt részük, így megkapták az Arany Páva Díjat is. 

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2022/09/rimoc-hirnevet-terjeszti-a-nepdalkorrel-szerte-a-hazaban

Scroll to Top