Salgóbányán megkoszorúzták a Sasok-rétjén álló kopjafát a turisták emlékére

A Tájak Korok Múzeumok országos programja 1977-ben mozgalomként indult útjára, majd 1985-ben egyesületté szerveződött. A helyi szervezet már három évvel korábban, tehát 1982-ben csatlakozott az országot behálózó mozgalomhoz, aztán belépett az egyesületek sorába is, 2009-től pedig immár önálló klubegyesületként működik. S, hogy milyen sikerrel, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egyik legnagyobb létszámú – főként nyugállományú érdeklődőket vonzó – civil szervezetként tevékenykedik.

Fotó: nool.hu

Jelmondatukat – Honismerettel – honszeretethez – dr. Dornyay Béla gimnáziumi tanártól, helytörténész muzeológustól származtatható. E két szóban benne rejlik tevékenységük tartalmi jellege, amelyet a mindenkor aktív vezetőség éves program szerint juttat érvényre a tagság véleményének figyelembe vételével. Az egyesület elnevezésből következik a sokszínűség, többek között a Dornyay Béla és dr. Förster Kálmán első polgármester sírjához vezető kegyeli túrák, bel- és külföldi kirándulások, színházlátogatások szervezése, az országos és a helyi évfordulókról, értékekről való rendszeres megemlékezés. Havonta egyszer klubfoglalkozásokat tartanak. 

A szeptember elején tartott idei első őszi összejövetelt Madách Imre emlékének szentelték a Tragédiaszerző világra jöttének 200. évfordulója tiszteletére. Természetesen az ugyancsak 1823 januárjában született lánglelkű költő sem maradhatott ki a programból: róla áprilisban emlékeztek meg egy Petőfi Sándor – emlékalbum című vetítettképes összeállítás keretében, Bódi Györgyné dr., Dupák Sándorné, dr. Nyíri László és dr. Sándor Ottó közreműködésével. 

Az idén is megtartották a már hagyományos egyesületi napot Salgóbányán. A program a Geocsodák Házában Fekete Zsolt polgármester köszöntőjével kezdődött, amelyben a városvezető méltatta a tavaly negyvenéves egyesület tevékenységét, a település köz- és kulturális életében betöltött jelentős szerepét. A beszédet követően a mintegy száz főt számlált jelenlévők a vár alatti Sasok rétjére vonultak, hogy az ott található kopjafánál leróják kegyeletüket a tiszteletet parancsoló elődök – Vongrey Béla és dr. Lukács Ida egykori elnökök és Nándori Ferencné titkár – tevékenysége, emléke előtt. 

Utóbbi leánya és unokája is jelen volt, elhangzottak versek és közreműködött a Tóth Csaba vezette egyesületi énekkar is. Visszatérve a Geocsodák Házában a fehér asztal melletti kötetlen összejövetelen Tóth Csaba (szintetizátor) és Deák Béla (szaxofon) is szórakoztatta a résztvevőket. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/10/salgobanyan-megkoszoruztak-a-sasok-retjen-allo-kopjafat-a-turistak-emlekere

Scroll to Top