Salgótarjáni relikviák is bekerültek az országot járó vándorkiállításba

A magyar vidéki múzeumok reprezentatív műtárgyait mutatja be az a vándorkiállítás, mely a napokban debütált Kecskeméten. A Magyar Géniusz Program keretében 2023 végéig tartó sorozat nyolc várost fog érinteni – számolt be az MTI.

Fotó: Dornyay Béla Múzeum facebook

A Petőfi 200 emlékév égisze alatt, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásával megvalósuló vándorkiállítás bemutatja a Kárpát-medencei magyar örökséget. Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos elmondta: 3,5 milliárd forintot különítettek el a magyar vidéki múzeumok számára, az összegből a vándorkiállítás mellett megújulnak az intézmények tárlatai is.

Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum igazgatója rádiónk megkeresésére elmondta: az intézményből Bátfai József, az 1956-os salgótarjáni sortűz egyik áldozatának átlőtt inge, valamint a salgótarjáni üveggyárban tervezett és készített unicumos üveg, illetve a hozzá tartozó számolócédula kiemelt helyen került be a vándorkiállítás anyagába.

Új állandó kiállítás készül a Dornyay Béla Múzeumban

A múzeumigazgató arról is beszélt, hogy a Magyar Géniusz Program kiírására sikeres pályázatot nyújtottak be, az elnyert összegből pedig egy, a salgótarjáni iparmedence történetét feldolgozó modern, interaktív kiállítást rendeznek, mely 2023 őszén nyithatja meg kapuit. Az új kiállítás a Nógrád az Újkorban című állandó tárlatot váltja majd, melyet május 18-án búcsúztatnak el – ekkor tárlatvezetéssel is várják majd az érdeklődőket.

https://3100.hu/salgotarjani-relikviak-is-bekerultek-az-orszagot-jaro-vandorkiallitasba/

Scroll to Top