Segítség a rászorulóknak: naponta pakolják tele az önkéntesek a gyarmati ételdobozt

Egy balassagyarmati és néhány környékbeli település önkénteseiből álló társaság közel öt éve csatlakozott az Enni adok elnevezésű programhoz. Azóta minden nap megtöltik a rászorulók számára a balassagyarmati Deák Ferenc utcában létrehozott ételdobozt.

Fotó: nool.hu

Bár az ételdoboz ötlete nem a Re-formáló Egyesületé, mégis évek óta jelen vannak az országban. A szervezet honlapján található adatok szerint az ételdoboz műanyagból készült, fém megerősítésekkel. Minden dobozhoz tartozik egy önkéntes csapat, akik naponta legalább egyszer ellenőrzik a benne lévő élelmiszereket, ételeket, illetve takarítják azt. Ebbe egyébként bárki betehet tartós élelmiszert, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt, míg a rászorulók személyenként naponta három darabot vehetnek ki belőle. 

Öt évvel ezelőtt csatlakoztak a kezdeményezéshez

Medvácz Eszter ifjúsági referens kezdeményezésére közel öt éve Balassagyarmat is csatlakozott a programhoz, majd megalakult a Re-formáló Egyesület helyi szervezete. Ezt követően a Deák Ferenc utca 2. szám alatt létesítettek egy Enni adok ételdobozt. A balassagyarmati közösségnek jelenleg harminc tagja van, akik ügyeleti beosztásban gondoskodnak a doboz megtöltéséről és annak karbantartásáról is. 

Mahótné Szabó Olga helyi vállalkozó a kezdetekkor csatlakozott az egyesület helyi szervezetéhez. Portálunk érdeklődésére elmondta, hogy azóta minden nap visz ételadományt a helyszínre. Küldetésének érzi, hogy támogassa a rászorulókat. 

– A hideg időszakban a tagok közül többen rendszeresen főzünk ételt, amit aztán adagokra bontva elviszünk a dobozhoz. Ehhez olyan tagok vagy adományozók biztosítanak alapanyagot, akik nem főznek. A nyári időszakban inkább a tartós, kész ételeket részesítjük előnyben. Emellett sok támogatónk van: több helyi pékség felajánlásainak köszönhetően minden nap tudunk pékárut adni a rászorulóknak, míg egy házaspár biztosítja számunkra az ételadagokhoz szükséges műanyagdobozokat – mondta Mahótné Szabó Olga. 

Sok rászoruló él a városban

Hozzátette, rengeteg rászoruló él a városban és a környező településeken is, akik igénybe veszik a szolgáltatást. 

– Egyaránt vannak köztük idősek, fiatalok és családok is. Az a tapasztalat, hogy fél órán belül kiürül a doboz, ha megtöltjük. Volt arra példa, hogy a egy lagzi után több adag fogyasztható étel és sütemény megmaradt, majd a pár felajánlotta azokat a szervezetünknek. A nagy mennyiség miatt fél óránként vittem a süteményeket a dobozhoz, de az újabb kör után mindig kiürült – hangsúlyozta az önkéntes. 

A szervezet tagjai az ünnepek közeledtével a szokásosnál többször és többet főznek, ugyanis ezen időszakban sokkal többen keresik fel őket, s támogatják a rászorulókat alapanyagokkal. Mint mondta: egyre nagyobb igény mutatkozik egy újabb doboz létesítésére, ám még egyet már nem tudnának megtölteni minden nap. Az önkéntesek kérik, hogy a még fogyasztható ételt senki ne dobja ki a kukába, inkább vigyék el a helyszínre.

Néhányan visszaélnek az adományokkal 

Mahótné Szabó Olga kérdéseinkre válaszolva arról is beszámolt, mindig akadnak olyan emberek, akik nem gondolnak a sorstársaikra.

– Sajnos, az ételdoboz működése óta történtek visszaélések. Hiába írtuk ki az ételdobozra, hogy kettőnél több adagot senki sem vihet magával, nem mindenki tartotta be. Egy környékbeli társaság például korábban rendszerességgel kiürítette a dobozt, így sokszor résen kellett lennünk, hogy valóban a rászorulókhoz került-e a tartalma. Szemtanúja voltam annak is, amikor egy illető egymaga ürítette ki az egész dobozt. Olyan is előfordult, hogy ismeretlenek megrongálták a dobozt – közölte az önkéntes. E problémák elkerülése miatt minden nap más időpontban visznek ételt a rászorulóknak, ezzel is csökkentve a visszaélések számát. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/11/segitseg-a-raszoruloknak-naponta-pakoljak-tele-az-onkentesek-a-gyarmati-eteldobozt

Scroll to Top