Sóderbánya-tavi horgászok számvetése

Szécsény város egyik legnagyobb civil szervezete, a Petőfi Horgász Egyesület a napokban tartotta az elmúlt évet értékelő közgyűlését. A tagság először az elhunyt horgásztársakról emlékezett meg: Klcsó Jánosról, Zsidai Istvánról, Oláh Ferencről, Oravecz Istvánról, Tóth Jenőről, aki már az utóbbi években nem volt aktív tagja az egyesületnek, de korábban még a fegyelmi bizottság munkájában is részt vett, valamint Balla Árpádról, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének (HENOSZ) volt ügyvezető elnökéről. A tagság egy perces néma felállással adózott az elhunytak emlékének.

Vidu Pál, aki 41 éve áll az egyesület élén, részletes áttekintést adott az elmúlt év munkájáról. Elmondta, hogy tavaly csaknem másfél millió forint értékben 681 napijegyet értékesítettek. Minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a haltelepítésre is: tavaly öt alkalommal 126 mázsa hal, több mint 8 millió forint értékben került a szécsényi Sóderbánya-tóba.

sóderbánya01

Kora tavasz a Sóderbánya-tónál

Fotó: Faragó Zoltán

Környezetvédelmi munkanapokkal kapcsolatosan az elnök elmondta, hogy tavasszal, két alkalommal került rá sor. Fontosnak tartják a tó és környékének rendbentartását, a környezetük szebbé tételét. A munkálatok évközben is tovább folytatódtak. Bejelentette, hogy az idén április 1-jén és 8-án tartják a szokásos tókörüli munkanapot. Elmondta, hogy a tó vizének minőségét rendszeresen ellenőrzik, az egyesület műszereivel 152 esetben végeztek méréseket. A nyári nagy melegben a víz hőmérséklete elérte a 28 fokot, az oxigén mennyisége jelentősen csökkent, szükség volt a víz szellőztetésére, amely nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a halállományuk átvészelje a kritikus időszakot.

Az ellenőrök 141 alkalommal 1062 egyesületi tagot és 171 vendéghorgászt ellenőriztek, 19 esetben tapasztaltak kisebb szabálytalanságot. Ami a horgászversenyeket illeti, május 21-én Szécsényben került megrendezésre az ifjúsági négy tusa verseny, amelyen képviseltették is magukat. Ott voltak Maconkán a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetsége versenyén, a HENOSZ által meghirdetett versenyen. Szeptember 3-án nyílt horgászversenyt tartottak, az év utolsó versenyére október 2-án került sor. Sajnos négy horgásztársuk tanyáját feltörték, az épületekből különböző tárgyakat tulajdonítottak el. A rendőrség már elfogta azt a személyt, aki alaposan gyanúsítható a betörések elkövetésével.

Egy pár „leg” a fogási naplók alapján. A legeredményesebb horgászuk Poroszka Máté, 942 kilogramm kifogott hallal. A legnagyobb pontyot, ami 20,18 kilogramm volt, Tótok Gergely fogta. A legnagyobb csuka 8 kilogramm, Deszkovics Mihály horgára akadt. A legnagyobb amur 14 kilogramm volt, Végh Gábor emelte ki a tóból. A legnagyobb harcsa kifogásával, ami 24 kilogramm volt, Pásztor Csaba büszkélkedhet. A legnagyobb balint Bánfalvi Tamásnak sikerült kifognia.

sóderbánya02

Horgásztanyák

Az egyesület tagjai összesen 10 ezer 458 kilogramm halat fogtak ki a Sóberbánya-tó vizéből.

Az egyesület jó kapcsolatot ápol Szécsény Város  Önkormányzatával, amely 200 ezer forinttal támogatta munkájukat. Az elnök megköszönte azoknak a munkáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az egyesületük eredményes évet zárt. A tanácskozáson megjelent Stayer László, Szécsény város  polgármestere, aki elismerően szólt az egyesület munkájáról és elmondta, hogy az önkormányzat már beadta a Sóderbánya-tóhoz vezető út felújítására a pályázatot.

Dr. Benkó Balázs, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének megbízott ügyvezető elnöke bejelentette, hogy a szövetségük által meghirdetett, „Tiszta víz – rendezett vízpart” elnevezésű környezetvédelmi akcióban való eredményes részvételéért a Petőfi Horgász Egyesület elismerésben részesült.

Szenográdi Ferenc

(Forrás: www.nhc24.hu)

Scroll to Top