Süteménnyel emlékeztek meg az Emberi Jogok Napjáról

Idén ünnepeli 70. „születésnapját” az ENSZ által 1948. december 10-én elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. A dokumentum elkészítésében Eleanor Roosevelt amerikai first lady is közreműködött a maga módján. A Jótékonysági Receptműhely tagjai e születésnap alkalmából készítették el azt a süteményt, amelyet Eleanor Roosevelt is gyakorta sütött az elnöknek. Az édességet budapesti megállókban szolgálták fel a buszra várakozóknak.

A Yorkshire-ból származó fat rascal- elnevezésű sütemény szerepel az Elnökök szakácskönyve című, 1968-ban kiadott könyvben is. Így biztosak lehetünk abban, hogy ezt a teasüteményt felszolgálták a Fehér Házban – olvasható a Jótékonysági Receptműhely közleményében.

Az elnöki teasüteményért mindenki annyit fizetett, amennyit akart. Az adományokból tüzelőt vesznek rászorulóknak. Ugyanakkor emberi nagyságú, recepteket is felállítottak a helyszínen. Ezekre egy karácsonyi mesekönyvben szereplő almáspite hozzávalóit írták.

Az óriási receptek segítségével arra buzdították a járókelőket, hogy készítsenek ők is karitatív süteményt és kezdjenek saját jótékonysági akcióba. A bevételből pedig támogassák azokat az idős embereket, akik meg is fagyhatnak saját lakásukban, ha nem fűtenek. Arra bátorítanak mindenkit, hogy kopogtassanak be az idős szomszédokhoz és kérdezzék meg, kell-e segíteni

Tavaly 120 ember halt meg a nagy hideg miatt. Idén pedig már több áldozatot is szedett a fagy, legutóbb egy buszmegállóban halt meg egy ember.

Az időseket támogató mozgalmat hat évvel ezelőtt kezdték el. A magánszemélyeket és cégeket is aktivizáló kampány lényege az, hogy különböző rendezvényeken, céges eseményeken süteményeket árulnak és az összegyűlt pénzt az idős emberekre fordítják, például tűzifát vesznek nekik. Tavaly 1.000.000 Ft értékben vásároltak tüzelőt a sütemények árából.

Budapest mellett, a Balaton környékén is több helyszínen megismétlik az akciót. Legközelebb december 17-én, Siófokon , majd Balatonszárszón láthatóak a receptek! Az eseményekre meghívják a helyi mesehőst, Füred Kapitányt is, akinek segítségével a gyerekek nyelvére is megpróbálják „lefordítani” az emberi jogok lényegét. A kicsik játékos kincs- és süteményvadászaton vehetnek részt. A feladatok megoldása után, a gyerekek különleges dolgokat is megtudhatnak a dokumentumról. Így például azt, hogy Guinness Rekordok Könyvében is szerepel az ENSZ nyilatkozat. Ez a világ legtöbb nyelvre lefordított dokumentuma. Eddig 370 nyelvre és nyelvjárásra ültették át az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top