Szűrésekkel küzd a daganatos betegségek ellen a nógrádi egyesület

Portálunkon többször hívjuk fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, ami nem véletlen, hiszen több daganatos megbetegedésben Magyarország világelső, a halálozási mutató pedig nálunk a legmagasabb.

Fotó: nool.hu

A daganatos megbetegedés az egyik, ha nem a leggyakoribb diagnózis, hazánkban rémálomnak minősül. Annak érdekében, hogy e betegséget elkerüljük, tennünk is kell, de hogy milyen tanácsokat érdemes betartanunk, azt Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke részletezte olvasóinknak.

– A probléma világméretű, így természetesen Nógrádot is érinti. A rosszindulatú daganatos megbetegedések száma évről évre nő: Magyarországon évi 80 ezer az új esetek száma, és egyre több fiatalt is érint. Több daganatfajtában világelsők, vagy dobogósok vagyunk, az Európai Unión belül pedig elsők.

Felelősek vagyunk azért, hogy a betegség kialakul-e, vagy sem

– Az egyéni felelősségvállalás kiemelten fontos az előfordulási gyakoriság csökkentése érdekében, hiszen nagyon sok esetben mi magunk tehetünk a megelőzés és a korai felismerés érdekében. Mégpedig azzal, hogy csökkentjük a kockázati tényezőket. Be kellene tartani a heti többszöri testmozgást, a mediterrán ételek fogyasztását, a dohányzás és az alkohol elhagyását, valamint a napozás szabályainak betartását – fogalmazott.

Rendszeres ön- és szűrővizsgálattal érhetjük el a legjobb eredményt

– A kedvezőtlen statisztikai adatokat azzal tudjuk javítani, ha rendszeresen végzünk önvizsgálatot és elmegyünk a   szűrővizsgálatokra. Ezeknek az elsődleges célja, hogy előmozdítsa a tünetmentes egyénekben esetlegesen fennálló, nem is gyanított betegség korai stádiumban történő felderítését, a gyógyítás esélyének javítását. A szűrővizsgálatok két fajtáját különböztetjük meg: az egyik az alkalomszerű, úgynevezett opportunisztikus szűrési modell, a másik pedig a célzott, vagy szervezett lakosságszűrési minta. Jelenleg Magyarországon három féle szervezett népegészségügyi szűrés van: emlőszűrés,  méhnyakszűrés és a vastagbél szűrés évente. A prosztatarák vizsgálata ma még nem szervezett, de minden férfinek ajánlott évente, ha átlépte az ötvenedik életévét.

Nógrádban is számos alkalommal szerveznek rákszűrést

– Hazánkban, de Nógrádban is tálcán kínálják, köztük mi is a bizonyos szűrővizsgálatokat, de az emberek nagy része nem tart rá igényt. Az emlőszűrést az érintettek kevesebb, mint fele, a méhnyakszűrést azonban még kevesebben veszik igénybe. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a szervezett szűréseken való ideális részvétel esetén a méhnyakrák okozta halálozást 80 százalékkal, az emlőrák halálozást 35-40 százalékkal lehetne csökkenteni. A daganatellenes terápiák fejlődnek, ennek köszönhetően a betegek átlagos 10 éves túlélése az 1970-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett.

Mit is tehetünk a daganat ellen?

– Azt, ha erőnkhöz mérten csökkentjük, kivédjük és megszüntetjük a rákkeltő és a kockázati tényezőket, figyelünk a testünk jelzéseire, élünk a védőoltás lehetőségével, és nem utolsó sorban rendszeresen végzünk önvizsgálatot – mutatott rá Kreicsi Mária.

A szakember hozzátette: a rákos megbetegedés nem egyértelműen halálos ítélet, mivel három lehetséges rákbeteg közül egynél megelőzhető a kór, egy pedig tünetmentessé tehető!

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/02/szuresekkel-kuzd-a-daganatos-betegsegek-ellen-a-nogradi-egyesulet

Scroll to Top