Tartalmasan telik a palócföldi népi iparművészek élete

A pandémia ellenére is gazdag volt a kozárdi székhelyű Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének élete az elmúlt időszakban.

– Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a rozsnyói kulturális intézmény partnernek kért fel bennünket a határon átnyúló, régiók közötti pályázatához, amely nemrégiben zárult le. Programjainkat mi is önálló költségvetésből valósítottuk meg – mondta Török János, az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a tervezett találkozókat a pandémia miatt kénytelenek voltak online formában megtartani. A Nemzetközi Csipkekiállítás és Konferenciát, amelyet eredetileg Kozárdra terveztek, szintén online valósították meg. A pályázat másik eleme a kosárfonás, a mézeskalács-készítés, a csuhéfonás és a bútorfestés volt. A tojásfestésről és írásról pedig oktatófilmet terveztek. A filmet a rozsnyói kulturális intézmény is felhasználja.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének célkitűzése, hogy különböző módszertani anyagokkal segítsék a művelődési házakban működő szakköröket, klubokat. Felkérték az egyesületet, hogy a kézművesség témakörén belül készítsenek oktatófilmet a kosárfonásról, csuhéfonásról, valamint a csipkekészítésről. Az egyesület a három területről 60 kisfilmet készített el.

A filmek tematikusan egymásra épültek, azok az interneten is megtekinthetők, s segítségükkel bárki hozzáfoghat az alkotómunkához. Az egyesület a Horvátországban megrendezett Nemzetközi Csipkekiállítás és Konferencián is képviselte magát. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége augusztus 20-án a budai várban megrendezte a hagyományos Mesterségek Ünnepét, amelyen az egyesületből többen is részt vettek.

Az egyesület három tagja is komoly elismerésben részesült. A salgótarjáni Bocsi Éva népi iparművész, babakészítő és a szügyi Sasvári János népi iparművész, bútorkészítő és festő A népművészet mestere címet vehették át. Török Jánost, az egyesület elnökét a Magyar Művészeti Akadémia testület tagjai közé választották.

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/tartalmasan-telik-a-palocfoldi-nepi-iparmuveszek-elete-4338650/

Scroll to Top