Tíz kezdeményező felhívása a civil szervezetekhez – a korrupció ellen

„Azért választottuk ezt a témát, mert a korrupció világszerte és Magyarországon is jelentősen visszaveti a gazdasági fejlődést, és növeli a társadalmi feszültségeket.”

Kedves Civil Barátunk!

Arra kérjük szervezeteteket, csatlakozzon az alábbi kezdeményezésünkhöz. Ez a kezdeményezés arról szól, hogy megkérdezzük az országgyűlési választáson induló pártokat, mit kívánnak tenni a korrupció visszaszorítása érdekében. Azért választottuk ezt a témát, mert a korrupció világszerte és Magyarországon is jelentősen visszaveti a gazdasági fejlődést, és növeli a társadalmi feszültségeket. Kutatások sora bizonyítja, hogy ahol elterjedt a korrupció, ott a közpénzek túlságosan nagy része áramlik oda, ahol az erre képes szűk kör könnyen tudja a közpénzt magánvagyonra váltani, és kevés oda, ahol az emberek jóllétéhez alapvető szolgáltatásokat biztosítják (például egészségügy, oktatás, környezetvédelem). Tömegesen menekülnek az emberek (különösen a jól képzettek, illetve a fiatalok) az olyan országból, ahol az egyes állampolgár előrejutása nem a valódi teljesítményétől függ.

A Civilizáció kezdeményezése alapján a korrupció kutatásával foglalkozó hét intézmény került megkeresésre, hogy készítsenek el egy szakértői háttértanulmányt, amely konkrét javaslatokat tartalmaz a korrupció visszaszorítására. A feladatot a Transparency International Magyarország vállalta el, és elkészítette a tanulmányt.

A tanulmányt, valamint a legfontosabb javaslatokat összefoglaló 12 pontot el fogjuk küldeni a választásokon induló pártoknak, kérve, hogy foglaljanak állást: amennyiben képviselőik bejutnak a Parlamentbe, támogatni fogják-e ezeknek a javaslatoknak a megvalósítását, illetve mit fognak tenni a korrupció visszaszorítása érdekében. A pártok válaszait nyilvánosságra fogjuk hozni.

Mellékeljük a levelet és a 12 pontot, amelyet a 2018. évi országgyűlési választásokon induló pártoknak el fogunk küldeni. Kérjük, hogy csatlakozási szándékotokat 2018. február 12-igjelezzétek a civilekakorrupcioellen@gmail.com címen.

Köszönettel

a kezdeményezők:

Artemisszió Alapítvány

Békés megyei Nők Egyesülete

Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete

Humán Platform

Levegő Munkacsoport

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

Magyarországi Európa Társaság

Nők a Holnapért Alapítvány

Védegylet

Veszprémi Nők Kerekasztala

Melléklet

… párt részére

Tisztelt Pártelnök Asszony/Úr!

Alulírott civil szervezetek fel kívánják hívni a … Párt figyelmét az országunk fejlődését jelentősen akadályozó egyik tényezőre, és kérik tájékoztatását arról, mit fognak tenni a 2018. évi választásokat követően az országgyűlésbe bekerülő képviselőik e súlyos probléma megoldása érdekében.

Ez a probléma a korrupció, ami világszerte és így hazánkban is elterjedt. A korrupció jelentősen visszaveti a gazdasági fejlődést, és növeli a társadalmi feszültségeket. Kutatások sora bizonyítja, hogy ahol elterjedt a korrupció, ott a közpénzek túlságosan nagy része áramlik oda, ahol az erre képes szűk kör könnyen tudja a közpénzt magánvagyonra váltani, és kevés oda, ahol az emberek jóllétéhez alapvető szolgáltatásokat biztosítják (például egészségügy, oktatás, környezetvédelem). Tömegesen menekülnek az emberek (különösen a jól képzettek, illetve a fiatalok) az olyan országból, ahol az egyes állampolgár előrejutása nem a valódi teljesítményétől függ.

A magyarországi korrupció csökkentésének elősegítésére az alulírott szervezetek a mellékelt 12 pontot fogalmazták meg. A 12 pont alapjául egy háttértanulmány szolgál, amelyet a Civilizáció kezdeményezése alapján a Transparency International Magyarország készített Javaslatok a korrupció visszaszorítására Magyarországon címmel. Kérjük, olvassák el a tanulmányt, és írják meg részünkre, egyetértenek-e a javaslatokkal, támogatni fogják-e azokat az országgyűlésbe bejutó képviselőik, illetve mit fognak tenni a magyarországi korrupció csökkentése érdekében. A válaszukat, amit 2018. február 23-ig várunk a civilekakorrupcioellen@gmail.com címre, nyilvánosságra fogjuk hozni.

Szíves válaszukat előre is köszönve,

üdvözlettel:

A kezdeményező civil szervezetek

Artemisszió Alapítvány

Békés megyei Nők Egyesülete

Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete

Humán Platform

Levegő Munkacsoport

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

Magyarországi Európa Társaság

Nők a Holnapért Alapítvány

Védegylet

Veszprémi Nők Kerekasztala

A csatlakozó civil szervezetek

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top