Tizenöt nógrádi település felzárkóztatását támogatják, további segítőket is keresnek

A kormány 2019-ben indította el a Felzárkózó települések programot, melynek végrehajtása eddig 118 településen kezdődött el húsz karitatív és civil szervezet közreműködésével. A programhoz ezt követően csatlakozó 182 helyszínen civil szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyházak jelentkezését várják. Ehhez kapcsolódóan pályázatot írt ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány.

Fotó: nool.hu

– A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján kijelölt 300 legszegényebb településen mintegy 300 ezer ember él az átlagosnál lényegesen rosszabb körülmények között, az átlagosnál kétszer magasabb születésszám miatt pedig az érintett falvakban egyre nő a gyerekek és a fiatalok száma – tájékoztatta portálunkat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Mint arról közleményükben beszámoltak, a kormány 2019-ben indította el a Felzárkózó települések programot, melynek végrehajtása eddig 118 településen kezdődött el húsz karitatív és civil szervezet közreműködésével. A programban megjelenő uniós finanszírozás miatt a lebonyolításban is az uniós szabályozás érvényesül, ezért pályázatot írnak ki a megvalósító szervezeteknek. 

KSH segítségével kialakított komplex szegénységi mutató alapján kiválasztott 300 településen egy-egy, a feladat iránt elhivatott szervezet valósítja meg a Jelenlét módszertan alapján a Felzárkózó települések program tevékenységeit, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinációjával.

A programban érintett településeken megvalósuló beavatkozásokat minden esetben helyi diagnózis felállítása előzi meg, amely alapján a megvalósító szervezet komplex, a szakterületi fejlesztéseket is magukba foglaló cselekvési tervet készít, rögzítve az adott településen szükséges beavatkozási területeket, a kialakítandó szolgáltatások, tevékenységek és fejlesztések körét, azok elindításának tervezett időpontját.

A kiválasztott települések 2019-től fokozatosan csatlakoznak, jelenleg 118 helyszínen már zajlanak a felzárkózást segítő tevékenységek. A megvalósításhoz olyan – elsődlegesen civil és karitatív – szervezetek csatlakoztak idáig, amelyek az adott településen már a korábbiakban helyi tapasztalatokkal és kellő szakmai és adminisztratív kapacitásokkal rendelkeztek.

Szűkebb hazánkból 15 település csatlakozott

– A programba újonnan bevonandó további 182 település kapcsán nyílt pályáztatás keretében keressük a települési megvalósítókat – ismertette közleményében a szeretetszolgálat. 

A Felzárkózó települések programhoz szűkebb hazánkból 15 település csatlakozott, ezeken a helyeken jelenleg négy szervezet segíti az ott zajló munkát.

– A Baptista Szeretetszolgálat Magyargécben, Nógrádmegyerben és Sóshartyánban, a HIT Gyülekezete Hugyagon, Karancsságon és Nagylócon van jelen. Ságújfaluban és Szalmatercsen a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány, míg Ipolytarnóc, Litke, Lucfalva, Mátraverebély, Nagybárkány, Nógrádszakál és Rimóc esetében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület vezényli le a kapcsolódó feladatokat – fogalmazott Romhányi Tamás, a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. 

Mint mondta, a tervek szerint a fennmaradó 182 helyszínen 2024 végéig indul el a program. Nógrád megyében a már említett 15 községen kívül még 9 település bekapcsolódása várható, ezek a következők: Csesztve, Ecseg, Egyházasgerge, Endrefalva, Kálló, Szátok, Szilaspogony, Szirák és Zabar.

Az ország 300 leghátrányosabb helyzetű települését segítik

A kormány „Felzárkózó települések” hosszú távú programjának megalapozásáról szóló határozatának értelmében célzott programmal szükséges segíteni az ország 300 leghátrányosabb helyzetű települését. Az érintett falvakban zajló munka módszertanát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel két évtizede működő, 2016-ban Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Jelenlét programja adja.

Tekintettel arra, hogy a programban uniós finanszírozás jelenik meg, a lebonyolításban a kapcsolódó uniós és hazai szabályozási követelmények érvényesülnek. Ennek megfelelően nemcsak az új szervezetek kiválasztása és bevonása tekintetében, hanem a már megvalósítói feladatokat ellátó szereplők esetében is igazolni kell az alkalmasságot és az alapvető uniós követelményeknek való megfelelést. Ezért a pályázat során a programba már bevont 118 település kapcsán a résztvevő szervezetek validációja is megtörténik – tájékoztatott a szeretetszolgálat.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/09/tizenot-nogradi-telepules-felzarkoztatasat-tamogatjak-tovabbi-segitoket-is-keresnek

Scroll to Top