Tovább erősödik a civil szervezetekbe vetett bizalom – Közbizalom 2017

Az előző évekhez képest tovább erősödött a hazai civil és nonprofit szervezetek iránti bizalom

  • ez derül ki többek között a Civil Kollégium Alapítványnak és a Közösségfejlesztők Egyesületénekma megjelent legfrissebb felméréséből.

Az Állampolgári Részvétel Hetéhez kapcsolódó, 2005 óta megjelenő  riport célja, hogy képet adjon arról, állampolgárként mekkora bizalommal – vagy éppen bizalmatlansággal – viszonyulunk fontos köz- és politikai intézményeinkhez. A kérdőív a civil- nonprofit szervezetek, a rendőrség, az egyházak, az önkormányzatok, az igazságszolgáltatás, a parlament, és politikusaink viszonylatában méri a válaszadók elégedettségét. Az ez év májusában rögzített adatok szerint tovább erősödött a hazai civil-nonprofit szervezetek megbecsültsége az előző évekhez képest. E változás különösen szembetűnő a többi kérdőívben szereplő intézmény romló megítéléséhez képest.

Csekély mértékben romlott az önkormányzatok és az egyházak megítélése; előbbi folyamat összefüggésben állhat azok csökkenő szerepével, és a kormányzat általi központosító törekvésekkel; utóbbi esetében a közéleti kérdések irányában tett állásfoglalásokra – vagy azok hiányára – tudunk következtetni. Az elmúlt évekhez képest stagnálni látszik a rendőrségbe vetett bizalom mértéke és esett az igazságszolgáltatásba vetett hit. Jelentős romlás könyvelhető el politikusaink és parlamenti képviselőink iránt mért bizalom szintjében.

Bár a megkérdezettek részéről megvan az igény a közügyekben történő részvételre, mégis, kevesen hiszik, hogy ténylegesen van beleszólásuk a helyi ügyekbe. (Ezzel párhuzamosan viszont többször is előbukkant a válaszok között a munkahelyi retorziótól való félelem.) Az állampolgári aktivitás növekedése leginkább petíciók aláírásában és egyéb internetes akciókban mutatkozik meg – amely a későbbiekben akár aktívabb részvételben is megnyilvánulhat.

(Forrás: www.nonprofit.hu)

Scroll to Top