Várostörténeti ismeretekből vetélkedtek a nógrádi civil szervezetek

Több éve tartó megyeszékhelyi hagyomány, hogy a helyi egyesületek, szervezetek szeptemberben az egész hónapot átfogó programsorozatot rendeznek, amely idén a Civilként – önkéntesen gondolatkörben valósult meg.

Természetesen ezúttal is voltak korábbról már ismert, bevált formák, események, de új kezdeményezésekkel is lehetett találkozni, sőt a Klapka György utcai Civil Közösségek Házában megtartott helytörténeti vetélkedő már előre is mutatott 2022-re.

Az elmúlt hetekben – többek között – voltak bányásznapi megemlékezések, egészségügyi és sportrendezvények, fórumok, kiállítások, egészségügyi és jótékonysági rendezvények, sportversenyek, a városházán átadták a Civilek a Városért-díjat, a József Attila Művelődési Központban megtartották az idősek világnapi gáláját. Pozitív jelenségként értékelhető, hogy a peremkerületek – Baglyasaljától, Zagyvapálfalvától kezdve a tóstrandon át Zagyvarónáig – is besorakoztak a helyszínek közé. A szervezőmunkában a civil kerekasztal és a helyi civilekért közhasznú alapítvány vállalt nagy szerepet, de csatlakozott hozzájuk például a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviselete is.

A bevezetőben idézett helytörténeti vetélkedőt dr. Huszár Máté alpolgármester nyitotta meg s utalt arra is, hogy e program lényegében már Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulója jegyében, a jubileumi előkészületek mintegy nyitányaként, előfutáraként is értelmezhető. A szellemi megmérettetésre öt csapat nevezett be, a Civil kerekasztal, a Nyitott Könyv Olvasókör, a Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete, a Zagyvaforrás Egyesület és a Zagyvapálfalvai bányász nyugdíjasok képviselői. A kérdéseket, feladványokat dr. Bódi Györgyné történész, nyugalmazott könyvtárigazgató, kerekasztali elnök állította össze a Dornyay Béla Múzeum munkatársainak szakmai tanácsainak figyelembevételével.

Az első teendő egy 13+1-es totó kitöltése volt, köztük olyan kérdésekkel, minthogy mennyi volt Salgó-Tarján jobbágyfalu lakossága 1857-ben, majd 1920-ban, azaz a várossá válást megelőzően, milyen vallási felekezetek működtek száz évvel ezelőtt, ma melyik utcában található az egykori polgári iskola. A szóbeli villámkérdések között például arra kellett helyesen válaszolni, hogy mikor egyesítették Salgótarjánt Baglyasaljával, illetve Zagyvapálfalvával, hány méter magas a somoskői vár bazaltkúpja és a Palóc Olimposznak is nevezett Karancs hegység, melyik általános iskola előtt található id. Szabó István Mikszáth-szobra.

A Ki vagyok én? című feladatban a város egykori neves sportolóit – olimpiai bajnokokat, válogatottakat, csúcstartókat – kellett megnevezni néhány szóban elhangzott jellemző során. Érdekes, hogy ez bizonyult a legnehezebbnek, különösen Bereczki Brigitta sífutó, biatlonos és Komka Magdolna magasugró esetében. Ki kellett tölteni egy keresztrejtvény rubrikáit is, amelynek megfejtése Molnár Péter szobrászművész dr. Förster Kálmánról, a város első polgármesteréről mintázott szobra volt. A legizgalmasabb, legtanulságosabb feladatot, a jövő generációknak szánt időkapszula készítése jelentette, amely keretében öt pontban kellett megfogalmazni a város leginkább jellemző vonásait, illetve azokat a legfontosabb teendőket, amelyeket meg kell oldani.

Az izgalmasra sikeredett szellemi párbajban a legtöbb pontot a Zagyvaforrás Egyesület gyűjtötte, megszerezvén a vetélkedő győztese címet. A második helyen a Tájak, Korok, Múzeumok…, a harmadikon pedig a különböző szervezetek tagságából szerveződött Civil kerekasztal csapata végzett. A résztvevők felkészülését, aktivitását dr. Bódi Györgyné, illetve Nagyné Taracsák Judit, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszönte meg és adta át a jól megérdemelt ajándékokat.

Jellemzőket, teendőket soroltak

A városra leginkább jellemző vonások, termékek közül több csapat is megnevezte a természeti szépségeket, az üvegművészetet és a szalonnasütővasat! Ami pedig a közeli és távoli jövőben megoldandó feladatokat illeti, azok közé a vetélkedő csapattagok közösen kialakított véleménye szerint példának okáért az idegenforgalom és a tömegközlekedés feltételeinek fejlesztése, a parkolási gondok megoldása, a turistaútvonalak kijelölése, az utak, utcák további korszerűsítése szerepelt.

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/varostorteneti-ismeretekbol-vetelkedtek-a-nogradi-civil-szervezetek-4332890/

Scroll to Top