Véradók önzetlenségét és a tevékenység támogatóit is elismerték a salgótarjáni ünnepségen

A magyar véradók napján azokat ünnepeljük, akik gondolkodás nélkül, önként és önzetlenül segítik beteg embertársaikat azzal, hogy évente több alkalommal is karjukat nyújtják a tűszúrásra.

Fotó: nool.hu

Megyénk sokszoros véradóinak, a vöröskereszt önkénteseinek és munkatársainak önzetlenségét és fáradhatatlan munkáját, valamint a tevékenység támogatóit is elismerték szerdán a Megyeházán megtartott rendezvényen. Az ünnepségen – melyről korábbi cikkünkben már röviden beszámoltunk – számos díj gazdára talált.

Önkéntesség és önzetlenség, ez a két leggyakoribb jelző, amivel a véradók tevékenysége jellemezhető. Ezek voltak azok a szavak, amik a legtöbbször elhangzottak a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete által megtartott ünnepségen. A szervezők a véradók napjához kapcsolódva fejezték ki elismerésüket mindazoknak, akik ezen a módon segítik rendszeresen beteg embertársaikat.

– Az idő fontos tényező mindenki életében, hiszen napjainkban mindig rohanunk valahová. Azonban a véradók rendszeresen szánnak fél órát arra, hogy számukra legtöbbször ismeretleneken segítsenek. Ez a fél óra azonban a betegeknek hónapokkal, évekkel, sőt akár évtizedekkel hosszabbíthatja meg az életét – fogalmazott köszöntőjében Grubert Roland, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója. 
Mint mondta, a járvány és most a szomszédunkban zajló háború is nehezíti a mindennapjainkat, mindezek ellenére a véradók számára természetes, hogy segítsenek az embertársaikon.  

– Akik az élet ajándékát, a vért adják a betegeknek, igazi hősök – hangsúlyozta dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere – Legyenek hát büszkék magukra és vigyék jó hírét ennek a tevékenységnek. 

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke is azt emelte ki, hogy az önzetlenség és az önkéntesség az a donorok esetében, ami figyelmet és elismerést érdemel. 

– Életünk során sokféle kötelességnek teszünk eleget a munkahelyünkön, az otthonunkban. A véradók azonban nem parancsra, hanem belső indíttatásból nyújtják tűszúrásra a karjukat minden alkalommal. Az itt élőkért teszik ezt, a nemzetünkért. Ez az emberség jelenti a társadalmunk összetartó erejét – húzta alá beszédében az elnök. 

A méltatásokat követően osztották ki az elismeréseket. Sokan vehettek át ajándékot harmincszoros, vagy annál többszörös véradásukért, de voltak olyanok, akik még száznál is jóval többször nyújtották karjukat tűszúrásra. Az idei évben a Pro Vita díjat dr. Kári-Horváth Attila kapta, aki száz alkalommal segített már ezen a módon beteg embertársain. A Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékérmet Babják Csabának, míg a véradó mozgalmat támogatói oklevelet a REMEK Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nek ítélték. Idén a Alstom csoporthoz tartozó mátranováki Bombardier Transportation Hungary Kft. lett az év véradóbarát munkahelye. 

A Vöröskereszt nemzetközi világnapját május 8-án ünnepeltük. Ebből az alkalomból Magyar Vöröskereszt országos vezetősége kitüntetéseket, dicséreteket osztott ki, azonban akkor a szomszédunkban zajló háború miatt nem szerveztek ünnepséget, így tegnap adták át ezeket a díjakat is.  A Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés bronz fokozatát Kiss Gyuláné, az aranyat dr. Nagyné Herczeg Aranka, míg a gyémántot Gyimesiné Balázs Aranka kapta. A Vöröskeresztért végzett tevékenységért Tóthné Mohai Zsuzsát, az elsősegélynyújtás népszerűsítéséért Verner Eleonórát részesítették dicséretben. Példamutató munkája elismeréseként Tóthné Simon Andrea szolgálati oklevelet vehetett át. 

Az év médiatámogatója a Nógrád Megyei Hírlap lett.

A Salgótarjáni Lokálpatriótákat mint az év támogatóját ismerték el, az ifjúság körében végzett tevékenységéért Rozgonyi Sárát jutalmazták, az év önkéntese pedig Ottmár Bence lett. 

Az ünnepség fényét szavalat, zongorajáték és táncbemutató is emelte. Bobrovics Árpád, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének elnöke mondott pohárköszöntőt a vacsorát megelőzően, amiben arra kérte a megjelenteket, hogy önzetlen tevékenységüket mindaddig folytassák, amíg egészségük és körülményeik azt engedik.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/11/veradok-onzetlenseget-es-a-tevekenyseg-tamogatoit-is-elismertek-a-salgotarjani-unnepsegen-fotok

Scroll to Top