Pásztói Mérnökpalánták

A Pásztói Életesély Alapítvány hatvan órás oktatást valósított meg a Mikszáth Kálmán Líceumban „A matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben” című, NTP-MTTD-16 kódú pályázat keretében. A „Pásztói Mérnökpalánták” címet viselő program célja az volt, hogy betekintést nyújtson a fiataloknak az egyik legkeresettebb szakma jelentőségébe és rejtelmeibe, ezzel felkeltse a diákok érdeklődését ezen munka iránt és távlatokat nyisson nekik.

pásztói

Hardver összeszerelés az egyik foglalkozáson

A projektet Gyetván Gyula tanár készítette elő és vitte végig. A megítélt 1,3 millió forintos támogatásból egy éven keresztül 60 órás oktatásra nyílt lehetőség a pásztói Mikszáth Kálmán Líceumban.

– Ehhez társultaküzem és  gyárlátogatások is. Több alkalommal jártunk az Ericsson Magyarország Kft-nél az Info Parkban és voltunk a pásztói Eglo Magyarország Kft. lámpa gyárban, illetve Bátonyterenyén a Viessmann modell gyárban is továbbá a T-Systems szervezésében megismerkedhettünk a napjainkban születő új elképzelésekkel, mint például a Smart City projekttel – részletezte Gyetván Gyula.

A projekt tavaly szeptember végén indult, ehhez a tananyagot több éves munkával készítették elő.

– Az elképzelés, a „mérnökpalántákkal” való foglalkozás ötlete a Braun Gábornak, a salgótarjáni DoneKey Kft. főnökének a fejéből pattant ki több évvel ezelőtt – számolt be Gyetván Gyula. A pályázat július 30-án zárul le, viszont a  a képzést szakköri keretek között minden 2. évben meg szeretné ismételni a Mikszáth Kálmán Líceumban. A projekt célcsoportja az informatikát szerető a középiskola 9-10. évfolyamos diákjai voltak. Az elmúlt évben a képzésbe közel 15 tanulót sikerült bevonni. Ők mind programozói, mérnöki, vagy az informatikával kapcsolatos más területén akarnak tovább tanulni. A kurzus jó lehetőséget adott arra, hogy a diákok megtanuljanak csapatban dolgozni, és megtapasztalhatták a tantárgyak összefonódását  az egyes projektekben. Ezáltal megtapasztalhatták a csapatmunka erejét, és a projektben való gondolkodást. A kurzus a tanulóknak az informatika és az elektronika közötti, érdekes határterület megismeréséről és felhasználásáról szólt. Az előadónak pedig arról a kihívásról, hogy milyen módszerrel lehet a tanulók figyelmét és kitartását fenntartva, az egyre bonyolultabb technológiákat megismertetni velük, amit később, mint oktatási anyagot, módszertant, tapasztalatokat megoszthat más szakemberekkel is. Ahhoz, hogy a modern munkaerőpiacon hasznosítható, versenyképes tudással rendelkezzünk, folyamatosan fejlesztenünk kell képességeinket, bővítenünk kell ismereteinket. A tanulás folyamatos fenntartására való képességünk olyan kompetencia, amely az életszerű helyzetekben történő tényleges cselekvés során fejlődik. A kurzuson résztvevő tanulók, egy olyan képzésben vettek részt, amely nem korábbi ismeretekre épített, hanem az önálló probléma megoldási képességeiket erősítette. Ezáltal képesek lesznek a későbbiekben is könnyebben nyitni az új, ismeretlen felé.

Gyetván Gyula a projekt jelentőségéről megfogalmazta:

–Az informatikához és a számítástechnikához szükséges eszközök működéséhez elengedhetetlen a szellemi tőke, a szoftver. Napjainkban már kisebb irodákban, vagy akár otthon (home office) is történhet ezen szoftverek elkészítése, fejlesztése. Pásztó és egész Kelet-Nógrád festői szépségű környezetben fekszik. Ami messzemenően ideális ilyesfajta alkotói munkákra. A pályázat az első lépés volt, hogy a programban részt vevő fiatalok megismerkedhettek egy addig ismeretlen világgal, a kezdeti félelmeiket eloszlatva nekivághattak ennek felfedezésének. Remélem, hogy megtalálják majd benne a boldogulásukat. Látok esélyt arra is, hogy akár itthon, Nógrád megyében is céget alapítsanak, illetve az idetelepülni vágyó cégeknek jelenthetnek majd jól képzett munkaerőt – részletezte, majd hozzátette: – indult az iskolánkon kívül egy szerveződés is, Digitális Mágia néven, amelyhez csak lelkes tanárok és néhány támogató kell. A http://dongo.biz/ weboldalon az érdeklődők részletesebb leírást kaphatnak erről.

Lakatos Kati

(Forrás: www.nhc24.hu)

Scroll to Top