Több helyszín, ezer fellépő: két év után a felvidéki Ipolyszécsénykén találkoznak a palócok

Két év – a koronavírus-világjárvány miatti – kihagyás után ismét megrendezik a Palóc Világtalálkozót, aminek idén Ipolyszécsényke ad majd otthont augusztus 5. és 7. között. A háromnapos rendezvény idején nemzetközi konferenciát is tartanak, de bemutatkoznak a különböző települések palóc közösségei is, továbbá kihirdetik a Szeder Fábián-díjasokat, vonul majd lakodalmas menet, illetve koncertet ad az Ismerős Arcok együttes.

Fotó: nool.hu

A Palóc Világtalálkozó egyik megálmodója, a Tar Lőrinc Baráti Kör titkára, Berze Marianna elmondta: ez az első alkalom, hogy az esemény megrendezését egy határon túli közösség, illetve település vállalta magára.

– Már 2019-ben, a bárnai találkozón jelezte felénk a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, hogy nagyon szeretnék a palócok következő, azaz a hetedik, összejövetelét megrendezni. Az egyeztetések alkalmával javasolták helyszínként Ipolyszécsénykét, amely ötletet mi is támogattuk. Az egyesületünk évek óta csak a programszervezési folyamatokban vesz részt, a rendezéssel kapcsolatos teendőket azonban az érintett település végzi – fejtette ki Berze Marianna, aki arra is rámutatott: egy mélyebb mondanivalót is hordozott volna magában, hogy a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójának évében a Felvidéken tartsák a Palóc Világtalálkozót. Mindezt azonban sajnos a koronavírus-járvány keresztülhúzta, sőt még tavaly sem tudták emiatt megszervezni a programokat.

– A két év kihagyás megmutatkozik a fellépők számában is, azonban szégyenre nincs okunk. Három nap alatt több helyszínen, illetve színpadon zajlanak majd az események. Hozzávetőleg 1000 fellépő érkezik, közel 70 településről. A magyar és felvidéki csoportok mellett a vajdasági kupuszina-i táncegyüttes és zenekar tagjai is szerepelni fognak, illetve a kárpátaljai Nagydobronyból a Zöld Ág Énekkar is dalol majd a közönségnek – mondta a Tar Lőrinc Baráti Kör titkára.

A programok augusztus 5-én, pénteken faültetéssel kezdődnek Ipolynyéken, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának székhelyén, majd az ipolyszécsénykei Lipthay-kastély parkjában felállítják a Palóc Világtalálkozó emlékoszlopát. Ismét szállnak majd a nóták a Kék Pántlika népi ének-, népmesemondó- és népzenei versenyen, illetve a kastélyban Jó palócok földjén címmel tartanak majd nemzetközi konferenciát.

Szombaton, 9 órakor elkezdődik a gasztronómiai fesztivál és főzőverseny, majd egy órával később hivatalosan is megnyitják a hetedik Palóc Világtalálkozót, ami után átadják a Szeder Fábián-díjakat. Berze Marianna a programokkal kapcsolatban elárulta, hogy olykor egy-egy spontán elemmel is kiegészülnek. Idén ilyen lesz például a Palóc szépe választás is. A zsűri döntésében a külcsín helyett sokkal inkább az lesz mérvadó, hogy ki tudja a legszebben, legtermészetesebben hordani a népviseletet.

A kultúrház mellett a kastély is több kiállítással csalogatja majd a látogatókat. Ez utóbbiban a Szent Korona hiteles másolata is megtekinthető lesz. A különböző helyszíneken kézműves bemutatók és vásárok, palóc közösségek bemutatkozása, labirintus, íjászat és lovaglás kínál kikapcsolódási lehetőséget a látogatóknak, akik a színpadokon a fellépők előadásait is megcsodálhatják. A kora esti órákban palóc lakodalmas menet vonul majd végig az utcákon, 20 órától pedig az Ismerős Arcok együttes ad koncertet. A napot hajnalig tartó táncházzal zárják, amelyhez a Varjos zenekar szolgáltatja a talpalávalót.

Vasárnap a világtalálkozó – rendhagyó módon – a Szent Korona ünnephez kapcsolódva folytatódik tovább Ipolybalogon. Az eseményt a Szent Erzsébet parkban nyitják meg, majd Esterházy János mellszobrának felavatása után körmenet indul a Kápolna-dombra. Az ott megtartott ünnepi szentmise főcelebránsaként Erdő Péter bíboros szól majd a megjelentekhez, illetve átadják a Szent Korona Emlékérmeket. Mindezek után két órás kultúrműsorral búcsúzik résztvevőitől a Palóc Világtalálkozó, amit ünnepség zár majd 16 órától.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/08/tobb-helyszin-ezer-fellepo-ket-ev-utan-a-felvideki-ipolyszecsenyken-talalkoznak-a-palocok

Scroll to Top