A cigányság helyzetéről, nógrádi elképzelésekről is szó esett a szakmai konferencián

A cigányság országos helyzetéről, az eddig elért eredményekről számolt be ma Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos Karancsságon a szűkebb hazánk településeiről érkező roma önkormányzatok és civil szervezetek képviselőinek.

Fotó: nool.hu

Az Országos Roma Érdekképviseleti és Kulturális Egyesület szervezett szakmai konferenciát a Nógrád megyei roma kisebbségi önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, polgármestereknek ma Karancsságon. A programot azzal a céllal hívták életre, hogy a résztvevők a lehető legmagasabb szintre tudják eljuttatni jövőbeli elképzeléseiket, kéréseiket. Ennek köszönhetően a megyében élő hátrányok helyzetű emberek még nagyobb esélyekhez juthatnak. 

– Szeretnénk, hogy minél több roma gyermek tanuljon, a felnőtteknek pedig munkájuk legyen, hiszen csak ezáltal élhetnek rendezett körülmények között a családok – fogalmazott Szőrös Vilmos, a Nógrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a program egyik szervezője. 

Sztojka Attila az elmúlt évek eredményeiről szólva elmondta, hogy az utóbbi tíz évben több program is indult az országban a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért. Elindultak a tanodák, a biztos kezdet gyerekházak, ösztöndíjprogram és telekprogram is a nehéz helyzetben élőket segítette. Kitért arra is, hogy 2010 előtt a roma ügyet segélyekkel akarta megoldani az akkori kormány, ami csak az emberek kiszolgáltatottságát tartotta fenn és nem hozott változást az életükben. 

– 2010-et követően azonban arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a lehető legtöbb embernek munkahelye legyen, és el tudják tartani a családjukat. Az azóta eltelt időben 1 millióval több ember dolgozik hazánkban. Érezhető a változás ami a elindult a vidéki emberek, a cigányság életében – hangsúlyozta a kormánybiztos. – Azonban még nem dőlhetünk hátra. Az irány jó, de tovább kell dolgoznunk a fejlődésért, hatékonyabbá kell tenni a szegénység elleni küzdelmet. 

A szakmai programon a helyi kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői is elmondhatták saját észrevételeiket, problémáikat és javaslataikat.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/03/a-ciganysag-helyzeterol-nogradi-elkepzelesekrol-is-szo-esett-a-szakmai-konferencian

Scroll to Top