Ismét újjáéleszthetnek egy palóc kontyos házat Szúpatakon az önkéntesek

Folytatódik a megkezdett munka, idén újabb palóc kontyos ház újul meg a Nagyapám Háza program támogatásával a Bátonyterenyéhez tartozó Szúpatakon. Az épületek megmentéséért életre hívott egyesület tavaly a program segítségével kezdte el az egyik épület felújítását. Bízva a folytatásban, idén is éltek az adódó pályázati lehetőséggel és sikerrel jártak.

Fotó: nool.hu

Ahogy arról már korábban többször is beszámoltunk, az Aszú-völgyi Palócok Térségfejlesztő, Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület azért alakult, mert tagjai szívügyüknek tekintik a Szúpatakon található palóc kontyos házak megmentését. Azokból jelenleg három van az egyesület tulajdonában.

– Tavaly augusztusban Takács Martin, a Nagyapám Háza program egyik mesterének irányításával, valamint önkéntes segítőkkel kezdődött meg az egyik ingatlan állagmegóvása. A cementes vakolatot eltávolították, a területről gyűjtött agyagot vízzel és szalmával keverték, azzal tapasztották be a falat. A népi építészet egyik fontos ismérve ugyanis, hogy helyi alapanyagok felhasználásával történik a munka – fogalmazott Viczián László, az egyesület elnöke, hozzátéve: – Élve az adódó lehetőséggel idén is beadtuk pályázatunkat a programra, amit pozitívan bíráltak el. Nagy öröm számunkra, hogy ez év augusztusában folytathatjuk az elkezdett épület felújítását, valamint egy másik, a templom ellenkező oldalán álló ház visszaépítéséhez is szeretnénk hozzáfogni.

Mint mondta, az országban tavaly 13 helyszínen zajlottak sikeres táborok és felújítások, Nógrádban a szúpataki volt az első projekt. Idén pedig az 55 benyújtott pályázatból hat – köztük a Szúpatakon lévő kontyos ház – került be a támogatott projektek közé.

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2023/03/ismet-ujjaeleszthetnek-egy-paloc-kontyos-hazat-szupatakon-az-onkentesek

Scroll to Top