A felvidéken rendezik az idei Palóc Világtalálkozót

A felvidéki Ipolyszécsénykén rendezik meg péntektől az idei Palóc Világtalálkozót. A háromnapos program célja az összetartozás erősítése, a Palócföld hagyományainak, értékeinek bemutatása és életben tartása – közölte a társszervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára kedden.

Berze Marianna elmondta: péntektől vasárnapig csaknem 70 település mintegy ezer fellépője, kézműves bemutatók, kézműves vásár, palóc közösségek bemutatkozása, gasztronómiai fesztivál, kiállítások, koncertek, közös festészet, irodalmárok, költők bemutatkozása várja az érdeklődőket a hetedik alkalommal megrendezett világtalálkozón.

Az eseményt az egyesület és a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közösen szervezi.

A Nógrád megyei Taron működő, 2009-ben alakult Tar Lőrinc Baráti Kör Egyesület célja, hogy olyan közösséget hozzon létre, amely összetartásra buzdít, és erősíti az egymás iránt érzett felelősséget. A palócok földjén a határon túli Felvidéket és Pest megye keleti részét, Nógrád és Heves megyét, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részét értik, ezen felül a délvidéki, jelenleg Szerbiához tartozó Kupuszina települést, amely az 1750-es évekbeli újratelepítéstől napjainkig megőrizte palóc identitását.

A Palóc Világtalálkozóknak korábban a Nógrád megyei Bátonyterenye, Cserháthaláp és Bárna, valamint a Heves megyei Gyöngyös adott otthont.

Berze Marianna úgy fogalmazott: a világtalálkozó elindítóiként mindig az volt a víziójuk, hogy egyszer sikerül összefogásra sarkallni ezt a minden oldalról sebekkel borított népcsoportot, és nem csupán egy-két települést, hanem az egész Palócföldet.

Mint mondta, a mostani szervezés alkalmával átélhették az összefogás csodáját: 

Ipolyszécsényke maroknyi közössége, a legkisebbtől a legnagyobbig a falu megszépítésén dolgozott, idilli angol parkjukat kitisztították, az utakat rendbe hozták, medret takarítottak, forrást tisztítottak, hogy fogadni tudjanak akár több ezer embert is, akik elviszik településük hírét.

A nagykürtösi járásban levő 400 lelkes faluban emlékoszlopot is állítanak, konferenciát rendeznek a palócokról, lesz tábortűz, tüzes-ostoros bemutató, palóc lakodalmas és táncház is, szombat este pedig koncertet ad az Ismerős Arcok.

Vasárnap Ipolybalogon csatlakoznak a Szent Korona ünnep programjához, ahol Erdő Péter bíboros, érsek lesz az ünnepi szentmise főcelebránsa.

https://www.nool.hu/hazai-kultura/2022/08/a-felvideken-rendezik-az-idei-paloc-vilagtalalkozot

Scroll to Top