A magyargéci házaspár a tűztől sem riad meg, ha életmentés a tét

Ha nem is mindennapos vendég az életükben, de a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjaiként időről időre szembenéznek a veszéllyel. Legyen szó pusztító tűz megfékezéséről vagy éppen eltűnt emberek extrém körülmények között végzett felkutatásáról, ők ott vannak és segítenek.

– Alföldi származású vagyok, az érettségi vizsgát a hódmezővásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Műszaki Középiskolában tettem le. 2003-ban pedig – már Salgótarjánban – a kereskedő, boltvezető, majd az óvodai dajka képesítést is megszereztem. „Civilben” jelenleg egy országos üzletlánc üzletében dolgozom, eladó és pénztáros pozícióban – fejtette ki a Magyargécben élő Mészáros ­Hajnalka.

Férje, Gábor a salgótarjáni Borbély Lajos szakközépiskolában szerzett szakmunkás-bizonyítványt, de több képesítéssel is rendelkezik. A megyeszékhelyen, egy nonprofit kft.-nél keresi a kenyerét.

Kapcsolatuk 22 éve tart, 16 éve élnek házasságban, három gyermekük született. Közülük a legfiatalabb az általános, a legidősebb pedig a szakmunkásképző iskolából ballag a tanév végén. Mind a hárman több alkalommal is részt vehettek az ifjú mentősök bajnokságán Németországban, kiemelkedő csapateredményeket elérve a Karancs Speciális Mentőszolgálat támogatásával, amelynek a szüleik is meghatározó tagjai.

Baráti kör alapította a mentőcsapatot

– A Karancs Mentőkutyás Alapítvány mentőcsoportját egy tizenkét fős, aktív és nyugállományú tűzoltó, egészségügyi és műszaki végzettségű baráti kör alapította egyesületté 2013 áprilisában. Azóta működünk együtt megye- és országszerte a hivatásos szervekkel, legyen az tűzoltó-, rendőr- vagy mentőegység. Jelenleg tíz tag és huszonkettő önkéntes tevékenykedik a szervezetben – részletezte Mészáros Hajnalka.

– Tevékenységünk széles körű: évente több mint száz bevetésünk van, köztük tűzoltás, ár- és belvíz elleni védekezés, továbbá műszaki, személy-, ingó-, ingatlan- és állatmentés, valamint eltűnt emberek keresése. Mint az egyesület valamennyi tagja, a kötelező negyvenórás tűzoltó-alaptanfolyamon kívül a párommal mi is rendelkezünk különböző tűzoltástechnikai- és műszaki mentő eszközök használatához szükséges vizsgákkal – fogalmazott Mészáros Gábor.

Hozzátette: a beavatkozásokon áramfejlesztők, szivattyúk, fűrészek, autómentő, tűzoltófecskendő, terepjárók, mentőcsónak és speciális mentő – roncsvágó, feszítő-vágó, kötelek, alpintechnikai – eszközök segítik a mentőcsoport munkáját. Az egyesület fő támogatója, a HULTER Nonprofit Kft. telephelyet és ha egy-egy esetnél szükséges, további munkagépeket – traktort, darus autót, homlokrakodót – biztosít számukra. A Karancs Speciális Mentőszolgálat a katasztrófavédelmi pályázatoknak is köszönhetően évről évre tudja fejleszteni védőfelszereléseit és eszközparkját.

Mint mondta, két egyforma eset sosincs, mindegyik emlékezetes maradt vagy a beavatkozás módjából, vagy a terület miatt. Mindig tapasztaltak valami újat, és ezáltal gyarapodik a tudásuk. Számukra a legmeghatározóbb és egyben a legveszélyesebb a 2017. április 19-i éjszaka volt, amikor a Mátrában végeztek egy mentést. Előttük és mögöttük is kidőltek a fák a hó súlya miatt.

Nagy hóban küzdöttek a bajbajutottak életéért

Akkor a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységirányítási központjából kapták a riasztást, miszerint három külföldi turista elakadt a hegységre zúdult hatalmas mennyiségű hóban. Feleségével és két tagtársukkal azonnal megkezdték a vonulást, majd három óra erőt próbáló munka után eljutottak a megadott GPS-pontra. Folyamatosan tisztítani kellett az utat a kettétört fáktól, amelyek nem tudták tartani a rájuk nehezedő havat. A zord körülmények miatt a visszaút is hasonlóan alakult, mivel a már letisztított útra újabb lombkoronások dőltek.

– Másnap, 20-án reggel aztán további tagok csatlakoztak hozzánk, és ismét visszaindultunk. Ekkor már a pásztói tűzoltóegységgel, az erdészet és a közútkezelő gépeinek segítségével, közösen tisztítottuk az utat Pásztótól Galyatetőig – emlékezett vissza Mészáros Gábor.

Hangsúlyozta: a Mátrában rekedt turisták épségben visszatérhettek szállásukra, de előfordult, hogy a többnapos megfeszített munka ellenére már csak az eltűntek holttestét találták meg – ilyen eset volt egy idős házaspár szintén 2017-es tragédiája a salgótarjáni Medves-fennsíkon. De olyan eset is előfordult már, hogy egyáltalán nem akadtak valaki nyomára.

A Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai nem csupán az emberi életek megóvásáért vállalják a veszélyt. Mészáros Hajnalka elmondta: több állatmentést is végeztek az elmúlt közel egy évtizedben, amióta tagjai az egyesületnek.

– Mélyből és magasból is mentettünk már állatokat, a kutyától kezdve a vadig, de ami bennem nagyon megmaradt emlékként, az a ludányhalászi tavon pórul járt macska esete. Tavaly februárban beszaladt a jégre egy fiatal cica, akinek a feje egy konzervesdobozba szorult. A szécsényi hivatásos tűzoltókkal együtt érkeztünk a helyszínre. A platós terepjárónkkal egy csónakot vittünk a tó egyik végéből a másikba, hogy megmenthessük a bajba került négylábút. A fiúk maguk előtt törték a jeget, hogy bejussanak az állathoz, majd amikor ez sikerült, már a parton leszedték a fejéről a dobozt. A férjemmel együtt egy állatvédőhöz szállítottuk a rémült macskát. Mostanra már gazdit is találtak számára – árulta el Mészáros Hajnalka.

A magyargéci házaspár már megszámolni sem tudja, mennyi tűzeset adott munkát számukra – ami nem is csoda, hiszen éves szinten a beavatkozások több mint felét ezek teszik ki.

– Volt olyan háztűz, amelyhez a párommal ketten érkeztünk ki először. Mire a hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, a szobában már eloltottuk a lángokat, megakadályozva ezzel azt, hogy továbbterjedjenek. Miután átadtuk a helyszínt, az utómunkálatokban is segítettünk a lánglovagoknak – mondta Mészáros Hajnalka.

Tavasszal sok a vegetációs tűz. Gábor ezek közül egy múlt év márciusában történt, hatalmas kiterjedésű nógrádmegyeri nádastüzet tartja számon a legnagyobbnak, amivel valaha dolga volt.

– A hivatásos állománnyal végzett csapatmunkának köszönhető, hogy nem történt jelentős anyagi kár és személyi sérülés sem. Egy kert végében álló kis épület ugyan a tűz martalékává vált, de sikerült megfékezni és eloltani a – hozzávetőleg nyolc hektár nagyságú területen – több méter magasra csapó lángokat – mesélte Mészáros Gábor.

Más civil szervezetekkel is együttműködnek

Gábor és Hajnalka állítja: a sikeres beavatkozások titka a csapatmunkában rejlik. Egyesületük együttműködési szerződésben áll a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel, de a mentőszolgálat munkáját is segíti. Nemcsak a hivatásos állományokkal, hanem több egyesülettel is összedolgoznak, ami elengedhetetlen, hogy eredményes legyen egy mentés, bármilyen jellegű is. 


– Örülünk, hogy tevékenységünkkel támogathatjuk a hivatásos egységeket, valamint a segítségre szoruló embereket, s ezért a veszélyt is vállaljuk. Ez által folyamatosan tanulunk, fejlődünk és tovább tudjuk mindezt adni gyermekeinknek, illetve azoknak, akik segíteni szeretnének a bajbajutottakon – mondta Mészáros Hajnalka. 
 

Szívesen vesznek részt társadalmi eseményeken is.

– Hála istennek, nemcsak veszélyhelyzetek elhárításában vehettünk részt eddig, hanem az egyesület tagjaiként, a társadalmi szerepvállalás jegyében különböző versenyeken és rendezvényeken is jelen lehettünk. Ezeken az eseményeken a hagyományoknak megfelelően mind a felnőttek, mind a gyermekek legnagyobb örömére szerveztünk programállomást a veterán járművünkkel, az IFA tűzoltófecskendőnkkel. Gyereknapokon valóságos boldogság volt látni a sok csillogó szemet, a boldog kis „tűzoltókat”. Ám volt olyan rendezvény is, amelyen egy idős bácsi jött oda hozzánk és elmesélte szép emlékeit, visszavezetve mindezek által bennünket is a tűzoltás kezdeti időszakába, amelyet felidézett benne a patinás tűzoltóautónk látványa – mesélte Mészáros Hajnalka, a Karancs Speciális Mentőszolgálat egyik meghatározó tagja.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/01/a-magyargeci-hazaspar-a-tuztol-sem-riad-meg-ha-eletmentes-a-tet

Scroll to Top