A méhészek munkáját ma már megbecsülés övezi

A kiváló minőségű magyar méz Európában is elismert, a méhészek munkáját ma már megbecsülés övezi- mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen, Miskolcon.

Az államtitkár kiemelte, egyértelműen előmozdítja az ágazat helyzetét a szaktárca és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) stratégiai megállapodása. Emlékeztetett arra, hogy közös munka zajlott a Magyar Méhészeti Nemzeti Program végrehajtási rendeletének kidolgozásában, valamint a növényvédelemmel kapcsolatos feladatokban jelenleg is együttműködik az OMME és a minisztérium.

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a nagy méhcsalád-sűrűség és az intenzív vándorlás miatt, fokozottan kitett a betegségek terjedésének.  Arról is szólt, hogy évtizedek óta fontos szerepet tölt be a méhegészségügyi hálózat, amely rendszeres ellenőrzéssel biztosítja és tanácsadással segíti a méhbetegségekkel szembeni védekezést.

Az államtitkár hangsúlyozta, a betegségek megelőzése, az ellenük való hatásos védekezés kiemelt és megkülönböztetett figyelmet és támogatást kíván. A nyúlós költésrothadás, a nozéma, s az egyéb kórokozók, kártevők minden esztendőben igen komoly károkat okoznak a méhészetekben, de a legnagyobb veszélyt mégis változatlanul a varroa atka jelenti.

Hazánkban az átlagos méhcsalád-sűrűség már meghaladta a 12 méhcsalád/km2 értéket, amivel első helyre kerültünk Európában. A méhcsaládok száma meghaladja az  egymilliót, a méztermelés az elmúlt 10 évben 15 és 30 ezer tonna között mozgott. A megtermelt méz nagyobb hányadát külföldön értékesítjük.

Magyarország természeti adottságai kedvezőek a méhészkedés számára. Az ágazat több ezer család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást. A méhészkedés jelentősége milliárdokban mérhető.

(Forrás: www.kormany.hu)

Scroll to Top