Apró gyöngyszemek fűzik még szorosabbra a mátraverebélyi közösséget

Apró gyöngyszemekből fűzik az ékszereket a mátraverebélyi művelődési házban összegyűlt hölgyek. A település is csatlakozott Aszakkör elnevezésű országos kezdeményezéshez, aminek elsődleges célja, hogy közösségeket kovácsoljon a községekben.

Fotó: nool.hu

Nemcsak karkötő és nyaklánc készül hát az alkalmakon, emberi kapcsolatok, barátságok is fűződnek a foglalkozásokon.

Mátraverebély is csatlakozott ASzakkör elnevezésű országos kezdeményezéshez, amely különféle kézműves foglalkozásokkal igyekszik feleleveníteni a már feledésbe merült foglalkozásokat és tevékenységeket. Mindezzel célul tűzték ki a helyi közösségek szorosabbra kovácsolását is, hiszen a rendszeres összejövetelek jó alkalmat jelentenek egymás megismerésére, a szabadidő hasznos eltöltésére is.

– Kéthetente délelőttönként néhány órára gyűlünk össze a helyi művelődési házba, a csapatot elsősorban az Együtt Egymásért Mátraverebélyi Nyugdíjas Klub tagjai alkotják – tájékoztatott Erdeiné Benus Hajnalka közművelődési szakember, a foglalkozások vezetője. – A lehetőségek közül azért választottam a gyöngyfűzést, mert minden hölgy szereti az ékszereket. A saját magunk által készített alkotásokat szívesen viselik majd a résztvevők.

Mint mondta, huszonkilenc alkalommal találkoznak összesen, valamennyi összejövetelen egy újabb tárgyat – karkötőt, láncot, gyöngygombot, fülbevaló, vagy hajcsatot – fűznek az apró, színes gyöngyökből. Az elkészült munkákból végül kiállítást is rendeznek majd, ahol bárki megcsodálhatja a szorgos kezek által összeállított kiegészítőket.

Az éppen aktuális ékszer elkészítésének lépéseit az ASzakkör honlapjára feltöltött videó és nyomtatott rajzok segítségével követik a hölgyek, mint mondják, sokszor nagy koncentrációt igényel, hogy egy-egy alkotás elkészüljön.

– Sosem foglalkoztam korábban gyöngyfűzéssel, 70 évesen kicsit tartottam is attól, hogy nem boldogulok majd az apró szemekkel – mondta Surányi Józsefné Erzsike. – A kézimunkázás azonban nem áll távol tőlem, amikor dolgozni jártam, még a vonaton is hímeztem. A nyugdíjas klubban pedig a papírfonást gyakoroljuk éppen.

– Kezdetben azt gondoltunk, hogy nem nekünk való ez a tevékenység, hiszen nagy koncentrációt és odafigyelést igényel a parányi gyöngyök ékszerré formálása, de kellemes csalódásként nyugtáztuk, hogy ügyesen boldogulunk a feladattal – veszi át a szót Kovátsné Róbert Éva, aki a helyi nyugdíjas klubot is vezeti. Mint mondta, nagyon jól érzik magukat a foglalkozásokon, gyorsan elrepülnek az itt töltött órák. Ahogyan régen a fonóban, úgy ezeken az alkalmakon is jókat beszélgetnek, miközben büszkék arra, hogy saját kezűleg alkotják meg a láncokat, karkötőket.

Zagyi Gyuláné Irénke a csapat egyik legügyesebb tagja, csendben fűzi egymás után a szemeket, közben segít a többieknek is. Tóth Istvánné Mária és Forgó Sándorné Edit követik a tanácsait.

– Úgy tapasztalom, hogy valóban jó közösségformáló hatása van a foglalkozásoknak. Sajnos a fiatalabb korosztályt nehezebb bevonni a helyi programokba. Egyre több rendezvényt tartunk a faluban, így egyre többen érzik fontosnak, hogy kivegyék részüket a közösség életéből – hangsúlyozta Erdeiné Benus Hajnalka.

Többek között papírfonással, bútorfestéssel is bővül majd a program

A régi mesterségek, elfeledett tevékenységek felelevenítésén túl a helyi közösségek formálását tűzte célul az „ASzakkör” elnevezésű országos kezdeményezés, amihez szűkebb hazánkból hatvan településről csatlakoztak. A helyiek a programnak köszönhetően vesszőfonással, hímzéssel, csipkeveréssel, gyöngyfűzéssel, batikolással és mézeskalács-készítéssel tölthetik el közösen az idejüket.

– Megyénkben 60 szakkör indult, ebből 52 működik. A legtöbb helyen a mézeskalácsformák alkotását választották, 27 településen végzik ezt a tevékenységet – fogalmazott Menyhárt Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei munkatársa.

Mint mondta, szinte csak pozitív visszajelzések érkeznek a foglalkozásokról. – Előreláthatóan idén szeptemberben újra elindul a kezdeményezés, több település jelezte, hogy folytatni fogják a programot. A fenti tevékenységeken túl újabbak közül is választhatnak az érdeklődők: egyebek mellett a papírfonást, a bútorfestést és a gyertyaöntést is kipróbálhatják – hangsúlyozta a szakember.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/05/apro-gyongyszemek-fuzik-meg-szorosabbra-a-matraverebelyi-kozosseget

Scroll to Top