Down-szindrómás fiatalok gyakorlata Milánóban

Az Európai Unió által finanszírozott Valueable program célja, hogy előmozdítsa az értelmi fogyatékos munkavállalók elhelyezkedését a nyílt munkaerő piacon. A Down Alapítvány az első magyarországi szervezetként csatlakozott a programhoz, melynek keretében 2018. júliusában 2 magyar down-szindrómás fiatalnak nyílt lehetősége arra, hogy a milanói Meliá Hotelben szerezzen vendéglátóipari gyakorlatot.

Alexandra és Ágnes, a Down Alapítvány által támogatott fiatal hölgyek lelkesen indultak neki a háromhetes olaszországi útnak, mert egy elegáns szállodában való munka igazi újdonság volt számukra.

Alexandra Budapesten egy kávézóban felszolgálóként dolgozik, így lehetősége nyílt arra, hogy a Meliá VIP részlegének felszolgáló tevékenységeibe kapcsolódhasson be. Számára ez volt az egyik legnagyobb élmény.

Ágnes a Down Alapítványnál konyhai előkészítő munkát végez, ahol megtanulhatta a konyhai munka és a higiéne alapjait. Ezt a gyakorlatot most a Meliá konyháján kamatoztathatta. A reggeliző terem látványkonyháján szorgoskodhatott nap, mint nap, így neki is volt lehetősége találkozni a vendégekkel. Az ő kedvence a gofrisütés volt, amit mindig frissen, a vendégek kérésére készíthetett el.

A hotelben valós feladatokat kaptak, aktívan részt vettek a munkákban és a személyzet bízott a teljesítményükben, komolyan vette őket. Alexandra és Ágnes szívesen kísérleteztek is, ez alatt a rövid idő alatt volt lehetőség arra, hogy a lányok a megszokott feladataiktól eltérő tevékenységet is végezzenek.

Az értelmi fogyatékos munkavállalók vendéglátóipari alkalmazásával kapcsolatos bevált jó gyakorlatok és protokollok alapján működő Valueable Hálózat a magyar résztvevőknek is jó iskola. Magyarországról is várják a csatlakozni kívánókat, mind a Valueable Hálózathoz, mind pedig az értelmi fogyatékos emberek vendéglátóipari alkalmazásához.

Alexandra és Ágnes repülőgépe július 21-én landol a Ferihegyi Repülőtéren.

A Down Alapítvány elérhetőségeit a www.downalapitvany.huweboldalon találhatják meg.

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top