EURÓPAI AKCIÓNAPOK A GYŰLÖLET ELLEN

Az EGT/Norvég Alapok szerte Európában közreműködnek az Európa Tanács gyűlöletbeszéd elleni ifjúsági kampányában. Ennek megfelelően az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap idehaza is jónéhány, közel 100 témába vágó civil akciót és projektet támogatott, például az Ebony Egyesület Összefogás a gyűlöletbűncselekmények ellen, Reményt a Gyermekeknek Egyesület Szelíd szavakkal a gyűlölet ellen, Iskolakultúráért Egyesület: Velünk élő másság című projektjét vagy a Marom Klub Egyesület Népszínház karnevál elnevezésű akcióját.

A No Hate Speech Mozgalom tevékenysége kiemelt akciónapok köré csoportosul, amelyek a gyűlölet egy-egy oldalával foglalkoznak. 2016-ban az alábbi akciónapokra kerül sor – az illes.marton@autonomia.hu címen várjuk a további, hazai eseményekkel, megmozdulásokkal kapcsolatos híreket.

Június 20.: Menekültek Világnapja

Az akciónap célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen az európai menekültügyi helyzetről. Elismerve azt, hogy ma sokan sokféleképpen gondolkodnak a megoldásokról és válaszokról, az álláspontok ütköztetését és a vitát gyűlölködés nélkül és az emberi méltóság tiszteletben tartásával kell lefolytatni. Politikusok, populista sajtó- és internetes csatornák gyakran egyoldalú, fekete-fehér válaszokat adnak a menekültválságra: beengedjük vagy visszaküldjük a menedékkérőket; adnak nekünk valamit vagy épp ők a problémáink forrásai. A győlöletbeszéd ellehetetleníti az érdemi és őszinte párbeszéd folytatását mindarról, amivel a menekülteknek és a befogadó közösségeknek valóban foglalkozniuk kellene. Az akciónap lehetőséget terem arra, hogy meghallgassuk a menekültek Európába érkezésével és annak hatásaival kapcsolatos nézőpontokat, és hogy rávilágítsunk a menekülteket célba vevő gyűlölködés igaztalanságára.

Július 22.: A gyűlöletbűncselekmények áldozatainak európai napja

Az akciónap hangot ad és szolidaritást vállal a gyűlöletbűncselekményekkel fenyegetett csoportokkal és áldozatokkal helyben és országos szinten. Célja, hogy felhívja a figyelmet a gyűlöletbűncselekmények jelenségére és annak okaira (rasszizmus, megkülönböztetés és intolerancia, kapcsolódva a rokon jelenségekhez, amilyen pl. a gyűlöletbeszéd) valamint társadalmi következményeire. Az akciónap egy hivatalos európai emléknapot kíván életre hívni, és emellett offline eseményekre kerül sor a fiatalok szemléletformálása és nevelése céljából.

November 9.: Akciónap az antiszemita gyűlöletbeszéd ellen

Az Európában erősödőben lévő antiszemitizmus új formákat és mondanivalót ölt, miközben az antiszemita gyűlölködést sokszor egyre kevésbé tekintik gyűlöletbeszédnek. A Fasizmus és Antiszemitizmus elleni Világnapon az akció célja, hogy felhívja az antiszemitizmus új arcaira, és hogy ötleteket adjon arra, hogy hogyan lehet oktatással és közös fellépéssel küzdeni az online rasszizmus és antiszemitizmus ellen.

December 10.: Online akciónap az emberi jogokért

Az Emberi Jogok Világnapján cél az internethasználók figyelmének felhívása arra, hogy jogaik hogyan alkalmazhatók az online és mobil világban, és hogy hogyan használhatják ezeket az eszközöket jogaik megvédése érdekében. Az akciónap alkalmából az Európa Tanács bemutatja az internetes kormányzás terén végtett munkáját és beszélgetéseket kezdeménye a fiatalokkal a témáról.

Fotó: Püspöki Zsolt” és a fotón ő látható (Gábor 27 „A tetovált” – Pintér Gábor, sérült gyerekekkel foglalkozó asszisztens, amatőr költő)

(Forrás: www.norvegcivilalap.hu)

Scroll to Top