Héhalomban rendezték az első Dél-nógrádi Tor(k)os Fesztivált, ínyencségből nem volt hiány

Sátrak alatt folyt a sütés főzés az első Dél-nógrádi Tor(k)os Fesztiválon: kiadós zápor is érkezett Héhalom fölé, ennek ellenére az üstök és sparheltek körül felhőtlen hangulat mellett készültek az ínycsiklandó ételek.

Fotó: nool.hu

A település fesztiválterülete sátrakkal telt meg szombaton, táblák is hirdették, hogy melyik település lakói által készített finomságokat kóstolhatják meg az első Dél-nógrádi Tor(k)os Fesztiválra kilátogatók.

A béri sátornál gulyásleves gyöngyözött, amihez fánkot kínáltak útravalóul. Kicsit arrébb sétálva a csécsei standra jutottak az érdeklődők, ahol a herőce mellett tarját is sütöttek tárcsán, míg a tűzön csülökpörkölt rotyogott.

Csécse polgármestere, Barna István portálunknak elmondta: hiába lóg az eső lába, nagyon bíznak abban, hogy tervezett programokat meg tudják tartani, és természetesen várják a vendégeket, akik elfogyasztják azokat az ételeket, amelyeket a 16 önkormányzat sátrainál készítettek a számukra.

Bakos József, Héhalom polgármestere elmondta: a Dél-Nógrádi Önkormányzatok Egyesületének tagjai úgy gondolták, hogy idén a Böllér Bajnokok Ligája helyett más fesztivált rendeznek.

– Ez előbbi rendezvényt rendszerint április végén tartottuk, azonban az idei immár a harmadik alkalom volt, hogy azt nem tudtuk megtartani a világjárvány miatt. Emiatt döntöttünk úgy, hogy 2022-ben inkább nyár közepén megszervezzük a Dél-nógrádi Tor(k)os Fesztivált. Gondoltuk, hogy ekkor már semmi nem szólhat közbe, az időjárás  mégis így tett – utalt a falu első embere a kora délutáni záporra, ami miatt a megnyitót is a tervezettnél későbbi időpontban tudták megtartani.

Bakos József azt is elárulta, hogy a Dél-Nógrádi Önkormányzatok Egyesületének 17 tagja közül csupán Kálló nem vett részt a fesztiválon. Hozzátette: a sátraknál többféle étellel készültek a különböző települések, míg a Héhalom nevét viselő szerkezet alatt körülbelül ötezer vendég érkezésére is fel voltak készülve. 

Az ínyencségek legjava természetesen sertéshúsból készült, azonban több község saját ételkülönlegességét is tálcákon kínálta az eseményre kilátogatóknak. Idén nem a helyszínen történt a disznóvágás, az ételek alapanyagait az önkormányzatok előre megvásárolták.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kifejtette: az első alkalommal megrendezett kezdeményezés jelzi, hogy a dél-nógrádi települések összetartanak, és nem csupán a polgármesterek, hanem a lakosok is összejárnak.

– Tisztelik és becsülik egymást, mindez pedig azt üzeni számunkra, hogy minden közösség számít. Minden közösségnek értéke van, és összefogva tenni tudnak egymásért, a saját településükért, illetve az ott élő emberekért – hangsúlyozta az összefogás jelentőségét Skuczi Nándor.

Hozzátette: a fesztivál a dél-nógrádi települések összetartozása mellett a palóc gasztronómia sokszínűségét és ízletességét is bemutatja.

Az esőfelhők végül elvonultak Héhalom felől, így az ínycsiklandó falatok mellett a színpadi programok is középpontba kerülhettek. A megnyitót követően hagyományőrző csoportok előadásai színesítették a rendezvényt, majd Csordás Tibor koncertje után Berki Mária előadását hallgathatta meg az egyre sokasodó közönség. Este Antal Timi, majd a nap zárásaként az Irigy Hónaljmirigy nevű formáció koncertjei szórakoztatják a helyieket.

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2022/07/hehalomban-rendeztek-az-elso-del-nogradi-torkos-fesztivalt-inyencsegbol-nem-volt-hiany-fotok

Scroll to Top