Kutya melegben több a tennivaló a nógrádi menhelyeken

A kóbor állatok megmentésével foglalkozó egyesületek egész évben szélmalomharcot vívnak azért, hogy jobb körülményeket biztosítsanak az utcára tett kutyáknak és macskáknak. Nyáron azonban a hőség még több feladatot ad az önzetlen segítőknek.

Fotó: nool.hu

A Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület salgótarjáni menhelyén jelenleg 41 kutya van, ebből 9 kölyök.

– Egész évben szükségünk van segítségre, nyáron azonban a hőség miatt többször kell itatni az ebeket és meggyőződni arról, hogy mindegyiknek van hűvös, árnyékos helye. Így több emberre van szükség a meleg hónapokban – tájékoztatott Radó Noémi, az egyesület tagja. A legapróbb segítség is számít, a kutyasétáltatástól kezdve az itatásig.

Mint mondta, nyáron több örökbefogadó és kutyasétáltató napot terveznek azért, hogy minél több ember ellátogathasson a telepre, így nagyobb esélyt kapnak arra a négylábúak, hogy otthonra leljenek. Annak érdekében, hogy ez sikerüljön, több önkéntesre lenne szükség. Ebben az esetben a kötelező feladatokon túl több időt fordíthatnának az állatokra.

A Lassie Állatmenhely közvetlenül a salgótarjáni eb­ren­dé­sze­ti telep mellett üzemel, így a kötelező karantént követően nem kell elaltatni az ide beszállított kutyákat, nagyobb esélyük van arra, hogy újra gazdára leljenek. Persze ez még így sem garantált, van olyan négylábú, ami már négy éve ott él.

– Jelenleg 76 ebnek jelentenek otthont az egymás mellett sorakozó kennelek. A nyári forróságban komoly feladatot ad a többszöri itatásuk, mivel gyorsan felmelegszik a vizük. Emellett ilyenkor a tisztán tartásukra is nagyobb figyelmet kell fordítani, a legyek és más élősködők miatt – fogalmazott Tóth Hajnalka, a menhely munkatársa. A vakáció idején lehetőség van a diákoknak a telepen letölteni az ötvenórás kötelező közösségi szolgálatot. A város szinte valamennyi középiskolájával együttműködnek.

Bátonyterenyéhez közel, egy tanyán alakította ki a rossz körülmények között tartott vagy utcára tett állatok befogadására alkalmas menhelyét a 2018-ban alakult Mancs Menedék Állatvédő Egyesület. Bozó Brigitta, a szervezet vezetője elmondta, hogy jelenleg 170 kutyának és 60 macskának biztosítanak átmeneti otthont. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy az általuk megmentett állatoknak csupán a töredékét fogadják örökbe.

– Egész évben emberfeletti munkát jelent ennyi állatról gondoskodni, azonban nyáron naponta többször is friss vízzel kell feltölteni az itatókat, ami tovább tetézi a feladatokat. Ketten látjuk el a feladatokat – hangsúlyozta Bozó Brigitta.

Mint mondta, minden adományt szívesen fogadnak, mivel havonta közel két tonna táp fogy el náluk. Ezenkívül jelenleg árnyékoló hálókra, az ebeknek fürdési lehetőséget biztosító műanyag kádakra és medencékre is szükség van. Állandó, komoly támogatók jelentenének megoldást a nehézségekre, mivel kétmillió forintra rúg az állatorvosi számla, a négylábúak etetése pedig havonta egymillió forintba kerül.

Nyáron kevesebb az örökbefogadó – Szűkebb hazánkban több állatvédő egyesület is tevékenykedik, amelyek nem működtetnek menhelyet, hanem ideiglenes befogadóknál helyezik el a sanyarú sorsú négylábúakat. Tóth Hajnalka, a Befogad-Lak Állat- és Természetvédő Közhasznú Alapítvány tagja arról számolt be: annak érdekében, hogy a nem kívánt szaporulat ne növelje az utcára dobott kutyák és macskák számát, minden évben két alkalommal hirdetnek ivartalanítási akciót. A kezdeményezés nagyon sikeres, a műtéti költségek felét az egyesület téríti a magánszemélyek által felajánlott egyszázaléknyi adóbevételből. A Mentőöv Állatvédő Egyesület tapasztalatai szerint nyáron kevesebben fogadnak örökbe állatokat, ez az időszak ugyanis elsősorban a nyaralásról, a kikapcsolódásról szól.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/06/kutya-melegben-tobb-a-tennivalo-a-nogradi-menhelyeken

Scroll to Top