Megalakult a Gyerekesély program szakmai tanácsadó testülete

A szakmai tanácsadó testület felügyeli a hátrányos helyzetű gyerekeknek és az őket nevelő családoknak segítő gyerekesély program előrehaladását, valamint a Biztos Kezdet Gyerekházak fejlesztését. A kezdeményezések a gyerekeket sújtó nélkülözés újratermelődésének megakadályozását célozzák az ország leghátrányosabb helyzetű területein, sokszínű, összerendezett, az esélyek hosszú távú növelését célzó beavatkozásokkal.

A testület tagjait Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára köszöntötte, beszédében kihangsúlyozva, hogy a leghátrányosabb helyzetű kistérségek és településeik összetett, egymásra ható, komplex problémákkal küzdenek, melyek befolyásolják a gyermekszegénység újratermelődésének mértékét.

A 31 hátrányos helyzetű térségben induló programnak három eleme van. 15 milliárd forintra pályázhatnak a járási gyermekjóléti központok, ezt kiegészíti egy 5,5 milliárdos infrastruktúra-fejlesztési pályázat. A nyertes pályázók 350 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. A pályázattal lehetőség nyílik egy fenntartható modell megvalósítására, középpontban a család- és gyermekjóléti szolgáltatással. Ezen kívül az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Központjával együttműködve biztosítja a program koordinációját, hogy mind a 31 járásban ugyanolyan módszertannal és megközelítéssel valósuljanak meg a programok.

A Biztos Kezdet Gyerekházak a kormány társadalom- és felzárkózáspolitikájának egyik központi elemét jelentik. A fejlesztéseknek köszönhetően már működő 112 mellé további mintegy 50 Biztos Kezdet Gyerekház létesülhet és 80 „Jó kis hely” szolgáltatás indulhat a következő években.

(Forrás: www.kormany.hu)

Scroll to Top