Mindig rendben tartják kertjeiket a közel fél évszázados szécsényi kör tagjai

Negyvenhat éve alakult meg a Kertbarát Kör a városban. A csoport azóta is aktív, szlogenjük – „Kertészkedj, művelődj, barátkozz!” – szellemében tevékenykednek. Idei programjaikat is igyekeztek minél színesebbé alakítani. Elgondolt terveik egy részét már teljesítették, azonban az év hátralévő részében további közös programok várnak rájuk.

Fotó: nool.hu

Gyetvai Istvánné, a Kertbarát Kör elnöke elmondta, hogy a téli hónapokban több közös programot is szerveztek. Rendkívül tartalmas, filmvetítéssel illusztrált előadásnak lehettek például a részesei. Ezen a különböző kultúrnövények termesztésére, a vetéstől a betakarításig, kaptak hasznos tanácsokat, amelyeket a mindennapi munkájukban jól fel tudnak használni. A szórakozás jegyében aztán igen jó hangulatú farsangi összejövetelt is tartottak, amely kiválóan erősítette a közösségi szellemet.

Tavaly ünnepelték volna megalakulásuk 45. évfordulóját, de a pandémia miatt sajnos nem kerülhetett sor a rendezvényre, így idén ősszel pótolják majd a jubileumi összejövetelt. Már most nagyon készülnek a nevezetes eseményre. Taggyűlést hívtak össze, s megbeszélték, hogy kinek milyen feladatai lesznek a rendezvényt illetően. Az elnök örömmel újságolta, hogy a kertbarátok országos központja is támogatja a rendezvényüket.

Ami a kertészkedést illeti, már jócskán túl vannak a tavaszi munkálatokon. A kör tagjai azt is vállalták, hogy a város központjában lévő rondella előtti területre virágokat ültetnek, s az év során folyamatosan gondozzák a helyet. Gyetvai Istvánné azt is elmondta, hogy a kör megalakulásának 45. évfordulója alkalmából készítenek egy életfát, amelynek levelein a tagok, a különböző ágakon pedig az egykori elnökök nevei szerepelnek majd. Aztán hamarosan, a nyár folyamán kétnapos debreceni kirándulást is szerveznek, majd természetesen idén sem marad el a hagyományos őszi terménybemutató kiállításuk. A programjukban szerepel a kertbarát kör egyik tagja kertjének a megtekintése, amelyet megbeszéléssel, tapasztalatcserével kapcsolnak majd össze.

Az elnök arra is kitért, hogy a Kertbarát Kör nemcsak a kertművelésben, hanem a művelődésben is jeleskedik, hiszen három éve megalakították énekkarukat, amelynek vezetője Lőrik Ildikó, zenei kísérője Márton Imre, egy kishartyáni kertbarát tag. Heti rendszerességgel gyakorolnak a városi művelődési házban.

A közelmúltban a Betánia Idősek Otthonában szórakoztatták dalaikkal a szépkorúakat, de meghívást kaptak Ipoly­tarnócra, Ben­czúr­falvára és más Nógrád megyei településekre is.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/06/mindig-rendben-tartjak-kertjeiket-a-kozel-fel-evszazados-szecsenyi-kor-tagjai

Scroll to Top