Művészek alkotnak a Nyírjesben, munkáikból kiállítást terveznek

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, illetve a Karc Kulturális és Művészeti Egyesület immár hatodik alkalommal hívta életre a Tornay Művésztelepet a nyírjesi üdülőövezetben, mely július 31-ig tart.

Fotó: nool.hu

A művésztelep Tornay Endre András Munkácsy- és Horváth Endre-díjas szobrászművészről kapta a nevét, aki 1976-tól egészen 1982-ig élt és alkotott Balassagyarmaton. Az itt élők örömmel fogadták az erdélyi származású alkotót. A városban a mai napig több köztéri szobor is őrzi munkásságát.

– Az alkotói közösségünk legfőbb célja, hogy a művésztelep által is fenntartsuk azt – mondta portálunknak Zolnyánszki Zsolt, a Karc Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke, hozzátéve: – Az idei alkotótábor témája, fő motivációja a szabadság. Ugyanis szeretnénk reagálni a világban jelenleg zajló történésekre és a saját belső folyamatainkra. Ezért elsősorban a szabad alkotási folyamatokat preferáljuk, illetve lehetőséget biztosítunk arra, hogy a résztvevők más alkotótechnikákat is kipróbálhassanak. 

A jó hangulatú táborban több mint húsz alkotó vesz részt, akik között van keramikus, festőművész, grafikus, valamint amatőr alkotó is. A résztvevők többnyire Balassagyarmatról, Nógrádsipekről, Dejtárról és Szobról érkeztek. A visszatérő vendégek mellett viszont idén sok újonc is ellátogatott a művésztelepre, így sikerült tovább gyarapítani a már így is népes alkotói közösséget. 

– A hagyományokhoz hűen a résztvevők a több mint egy hét alatt készített alkotásaikat felajánlják az egyesület számára. A terveink szerint ezekből, valamint az elmúlt években itt készített kreációkból kiállítás is nyílhat. Ezt korábban a pandémia, most pedig a Szerbtemplom galéria felújítása miatt kellett elhalasztanunk. Azonban bízunk benne, hogy idén ősszel végül sikerül megvalósítanunk – húzta alá Zolnyánszki Zsolt.

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2022/07/muveszek-alkotnak-a-nyirjesben-munkaikbol-kiallitast-terveznek

Scroll to Top