Baráti körré alakult az egykori salgótarjáni egyesület

A Kiwanis elnevezésű egyesület 1915-ben Amerikában segítő, karitatív mozgalomként alakult, és onnan terjedt el világszerte.

Magyarországon az 1980-as esztendők végén, a ’90-es évtized elején kezdett el kibontakozni, s Nógrád megye, a néhai Kiss Sándor vezetésével, az elsők között csatlakozott e nemzetközi indíttatású, nemes célzatú szervezethez, amely éveken át eredményesen működött­. 

Az idősödő tagság megfogyatkozása arra késztette a salgótarjáni csoportot, hogy úgymond utódszervezetként baráti körré alakuljon át. Erre 2016-ban került sor, s azóta Guzmics György építészmérnök – akinek a nevéhez többek között a Baglyaskő Idősek Otthona nevű intézmény 2006-os tervezése fűződik, s hetvenévesen még mindig működtet egy kft.-t – tölti be az elnöki tisztet. Ilyesféle gyakorlatot – egyebek mellett – a Nógrád Megyei Építész Kamarában szerzett, ahol sokáig ugyancsak aktívan tevékenykedett. 

Poltálunk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a tizenöt fős tagság képviseletében mintegy tucatnyian rendszeresen – kéthetente – találkoznak a gyermektáborban. Időnként, bizonyos névnapcsoportokhoz – például a Sándor és József, a Gyula és György, a László és Zoltán, valamint a decemberi ünnepi napokhoz – kapcsolódva különböző éttermekben vacsoraesteket tartanak, amelyeken általában a feleségek is részt vesznek. Ilyen volt a legutóbbi Gyula- és György-nap is, amelyen az egyik ünnepelt, a Budapesten élő Géczy Gyula mérnök hegedűt is kézbe fogva kísérte az éneklőket. 

https://www.nool.hu/rovidhirek/2022/07/barati-korre-alakult-az-egykori-salgotarjani-egyesulet


Scroll to Top