Művészetpedagógiai kérdéseket jártak körül az ország tanárai Salgótarjánban

A Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ rendezte meg a hagyományos Nógrádi Tavaszi Pedagógiai Napok rendezvényét szerdán a Dornyay Béla Múzeumban. Az esemény a Dargay Lajos Művészeti Alapítvány, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága közreműködésével valósulhatott meg.

Fotó: nool.hu

Az ország minden részéről érkeztek pedagógusok szűkebb hazánkba, akik a múzeumban kezdték a napot, ahol az intézmények és az iskolák közötti kapcsolatról Shah Gabriella, az intézmény igazgatója beszélt a jelenlévőknek. Elmondta, hogy korábban körbejárták a megye iskoláit, hogy megismertessék a diákokkal újabb programjaikat.

Rájöttünk, hogy mi minden tantárgyhoz tudunk  valamilyen érdekességet szemléltetni, ami kiemelkedően fontos, hiszen a gyermekek nagyon vizuálisak – mondta a Dornyay Béla Múzeum igazgatónője.

– Elkészítettünk egy munkafüzetet is részükre, amely Nógrád megye templomait és várait mutatja be. Mivel téma volt az iskolák és a múzeumok szerepe, így alapvető, hogy helyet adtunk ennek a foglalkozásnak – fogalmazott Shah Gabriella.

A Nógrád megyéhez fűződő szénbányászatról is szó esett az eseményen, amit a Madách Imre Gimnázium tanulója, Csirke Dániel ismertetett bemutatójában.

Majláth Gizella, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézmény pedagógusa a múzeumok és az iskolák közötti kapcsolatról számolt be:

Az iskolában fontos feladatunk, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, amivel múzeumlátogató és múzeumszerető felnőttekké tudjuk diákjainkat nevelni.

– A Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ tavaszi rendezvénye kedden kezdődött, különböző programokkal, különböző helyszínekkel – nyilatkozta hírportálunknak Kele Szabó Ágnes. – A Pedagógiai Oktatási Központ média és vizuális kultúra területen dolgozó szaktanácsadójaként úgy gondoltam, hogy ez a program méltón illeszkedhet a tavaszi pedagógiai napokhoz. Óriási lehetőség, hogy hasonló dolgokkal foglakozó emberek az ország különböző területéről, ilyen módon találkozhattak egymással. A program részét képezte egy közös plenáris ülés is, majd a Madách Imre Gimnáziumban folytattuk a kollégákkal a beszélgetést – közölte a Madách Imre Gimnázium pedagógusa.

A nap további részében a Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központban tartották meg az ökoiskolák és zöld óvodák találkozóját, ahol közreműködött Madjász Julianna szaktanácsadó, valamint Dupákné Gecse Adél, a központ munkatársa.

A konferenciát a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium Fayl Frigyes Galériájában zárták. Kriston-Vízi József, a Dargay Lajos Művészeti Alapítvány vezetője, valamint Kele Szabó Ágnes tárlatvezetésével az érdeklődők az alapítvány névadójának művészeti hagyatékát tekinthették meg.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/04/muveszetpedagogiai-kerdeseket-jartak-korul-az-orszag-tanarai-salgotarjanban

Scroll to Top