Tettre kész civilek dolgoznak azért, hogy fejlődjön Rimóc

A Rimóc Községért Alapítvány tagjainak – a különféle programok, rendezvények szervezése mellett – elévülhetetlen szerepe van a hét embernek munkát adó Szociális Bolt létrejöttében is. Pályázati forrásoknak köszönhetően kisbusszal, valamint több eszközfejlesztéssel is gazdagították a települést. Azt ígérik, ezzel még közel sem értek az út végére.

Fotó: nool.hu

Már évtizedekkel ezelőtt összefogtak a településért tenni akarók, akik végül 1991-ben hozták létre a Rimóc Községért Alapítványt. Jelenleg Vinczéné Percze Gizella a civil szervezet vezetője, aki főállásban a helyi kisiskolásokat tanítja már 40 éve. 

– A kezdetektől részt vettem a csoport életében. Harminc évvel ezelőtt az önkormányzat és az akkori képviselő-testület döntése alapján született meg a csoport. Az alapító okiratban meghatározott célok közül mindegyik a falu fejlődését szolgálja, és az akkori elképzeléseink mind a mai napig megállják a helyüket. Egyik legfontosabb célunk akkor is a munkahelyteremtés volt, és most is az – fejtette ki Vinczéné Percze Gizella. 

Mint mondta, 1991-ben döntöttek arról is, hogy havi rendszerességgel kiadnak egy folyóiratot a helyiek számára, amely a települést érintő történésekről tájékoztat. A Rimóci Újság végül 1995-től jelenik meg rendszeresen, az utóbbi években kizárólag az alapítvány gondozásában. Nem feledkeztek meg az egészségmegőrzésről és a hagyományőrzésről sem. Folyamatosan együttműködnek a helyi iskolával és a sportegyesülettel is. 

Ez a legnagyobb sikerük

Korábban rendszeresen az önkormányzattal együtt nyújtották be a pályázatokat, mert előfordult, hogy az egyes támogatási felhívások kiírói az alapítvány számára kedvezőbb feltételeket szabtak, mint a faluvezetésnek. A legnagyobb közös sikerük, hogy létrehozták a Szociális Boltot, ami sikeresen működik. 

– Az volt a célunk, hogy a helyiek minél olcsóbban hozzájussanak az alapvető élelmiszerekhez, a különböző háztartási cikkekhez, és ne kelljen ezekért máshová utazni. Amellett, hogy töretlen sikerrel működik a vállalkozás, és elégedettek vele az emberek, az is lényeges, hogy a bolt hét embert foglalkoztat teljes munkaidőben. Korábban a közmunkaprogramban dolgozókat alkalmaztuk, de mára ez megszűnt, és mindenki elégedettebb a jelenlegi helyzettel – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. 

Hozzátette: a szervezet nagy szerepet játszott abban, hogy felújíthatták az önkormányzati tulajdonú vendégház épületét, amelyben most bárki foglalhat szobát. Egy fűnyíró kistraktorra is szert tett az alapítvány, amivel a közterületeket és a sportpályát tartották rendben a településen, de egy autót is vásároltak korábban, amivel rendszeresen házhoz hordták az ebédet az időseknek. 

Kisbuszt is szereztek

A járművet nemrég már egy kilencszemélyes kisbusz váltotta, ami ugyan az alapítvány tulajdonát képezi, de az önkormányzat az üzembentartója. A helyiek szükség esetén igénybe vehetik, például akkor is, ha egy vizsgálat miatt kell a fővárosba utazniuk. 

– Mivel nonprofit szervezet vagyunk, a nyereségünket mindig visszaforgatjuk a fejlődés érdekében, de igyekszünk támogatni a rászorulókat is. Ezeket a kiadásokat alapítványi forrásból finanszírozzuk, és nagy segítséget jelent a működésünkhöz, ha valaki felajánlja az adója egy százalékát – fogalmazott Vinczéné Percze Gizella. 

Az elnök arra is kitért, hogy minden községben tartott rendezvényt igyekeznek támogatni. Jelenleg elbírálás alatt áll egy pályázatuk, amellyel rendezvénysátrat szeretnének beszerezni. Ezzel is az eseményeken résztvevő vendégek kényelmét szolgálnák.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/04/tettre-kesz-civilek-dolgoznak-azert-hogy-fejlodjon-rimoc

Scroll to Top