Óriási siker a helyi közösségi adományozásban

Közel két és fél millió forint felajánlás gyűlt össze a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány 2. Élő Adás közösségi adománygyűjtő estjén- melynek a kerületi Budapesti Music Center Könyvtára adott otthont , november 22-én – 3 helyi civil projekt támogatására.

A programon résztvevő 92 támogató (magánadományozók és helyi vállalkozások, cégek képviselői), egy két és fél órás program keretében tették meg felajánlásukat, a projektek bemutatkozóit követően.

A modellt a londoni székhelyű The Funding Network szervezet Giving Circle rendezvényeinek mintájára honosította meg az alapítvány, még 2016-ban. Tavaly, kis híján 2 millió forintot gyűjtöttek szintén 3 helyi ügynek, most sikerült ezt a sikert is túlszárnyalnunk fél millió forinttal!

A város peremén projekt – amely 835 000 Ft-ot gyűjtött – budapesti fiatalok társadalmi-művészeti projektje a városi szegregáció és stigmatizáció megértésére és enyhítésére irányul, és a városi szegénység felszámolásának kérdéseihez ad fontos támpontokat. Az egykori IX. kerületi Dzsumbuj szükséglakás-telep emlékének megőrzése és tudományos igényű feldolgozása a céljuk, a projektben egy tavaszi programsorozatot terveznek.

A belső–ferencvárosi Tárt Kapu Galéria Védett átkelő projektje számára 983 000Ft-ot ajánlottak fel a támogatók, amely lehetővé teszi , hogy a Galéria elindítson pszichiátriai és mentális betegek számára három művészetterápiás csoportot, hozzájuk kapcsolódó alkotói hetekkel és kiállítással.

A Budapest Hangtérképe projekt  részére felajánlott adomány pedig 625 000Ft lett az este végére, amiből a közösségi történetmesélés, közösségi emlékezés fejlesztése a cél. Mindezt hangfelvevők segítségével tervezik, kiemelt témaként kezelve a közösségi kezdeményezéseket és terek bemutatását és népszerűsítését, a közösségi aktivizmus szélesebb körű elterjesztését, és párbeszédet a városról, mint élhető közösségi térről, benne a Ferencvárosról!

Király Hunor (Budapest Hangtérképe); Tóth Fruzsina Márta (A város peremén); Komáromi Erzsébet Katalin (Védett átkelő- Tárt Kapu Galéria)

Fotó: Pivarnyik Balázs

A kedvezményezett szervezetekkel a – helyi adomány népszerűsítéséért létrejött és az Élő Adást megszervező és lebonyolító – Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) 2017 januárjában támogatási szerződéseket köt, majd átutalják nekik a beérkezett adományokat. A program alatt nem pénzbeli adományok is érkeztek, önkéntes munka, Tilos rádiós műsorban szereplési felajánlásokkal és egy webshop felület elkészítésére vonatkozóan.

Az adománygyűjtő est kitűnő hangulatához hozzájárult a Ferencvárosban élő Juhász Tomi történész végzettségű zenész is, aki a Vaklárma zenei anyagából játszott a közönségnek. A 2. Élő Adás kerületi támogatói voltak: Budapest Music Center, Nándori Cukrászda, Deák Szóda, Costes, Borháló, Bonbonier és a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Sütiflotta programja. Szakmai együttműködő partnerek voltak a The Funding Network és a KÖZÖS Alapon program.

Forrás: beküldött hír

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top