Összetartó közösséget alkotnak a településrész nyugdíjaskorúi

Három évtizede alakult meg a Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyi szépkorúak közösségben, tartalmasan tölthessék szabadidejüket. A klub napjainkra mintegy nyolcvan taggal büszkélkedhet, a heti rendszerességgel megtartott foglalkozásaikra mindig érdekes és színes programokkal készülnek.

Fotó: nool.hu

Három évtizeddel ezelőtt, 1992 tavaszán fogalmazódott meg a Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub ötlete. Sándor Imréné, nyugdíjba vonult pedagógus elképzelését tettek követték és 14 alapító taggal életre hívta a csoportot. Az elmúlt években Andrássy Józsefné, Nagy Hajnalka, Mester Erzsébet vezették a klubot, napjainkban pedig Tóthné Répás Éva vette át ezt a feladatot. Fő tevékenységként a hagyományok ápolását tűzték ki, céljaik között említették az egyedül élők közösségbe való beilleszkedésének segítését. Ennek érdekében találkozóikat heti rendszerességgel szervezték meg, ami máig így történik. Az elmúlt hosszú évek alatt hűek maradtak az eredeti elképzelésekhez. Napjainkban is elsősorban a közösséghez való tartozás érzése, a tartalmas időtöltés tartja össze a klubtagokat. 

– Ahogyan a mögöttünk álló évtizedekben, úgy most is nagy gondot fordítunk arra, hogy színvonalas programokkal töltsük együtt a találkozóinkat. A különleges alkalmakra, mint a nőnap, anyák napja, idősek napja, mikulás és karácsony természetesen mindig készülünk, ahogy a kerek születésnapokat és a névnapokat is megünnepeljük – fogalmazott Tóthné Répás Éva, a klub vezetője. 

A hagyományok őrzése, ápolása és továbbadása szintén fontos küldetése a csapatnak, ennek egyik példája a kisterenyei Tájház létrehozásakor végzett gyűjtőmunka és a berendezésben való közreműködés. Azonban a városhoz kötődő hagyományos programokban, mint a szüreti mulatság, is aktívan részt vesznek. Az országos megmérettetéseken is nagyszerű eredményeket elérő Kisterenyei Palóc Népdalkör mindig is szorosan a klubhoz tartozott. Tagjai e közösség soraiból kerültek ki. 

– Természetesen nem csak a heti foglalkozásaikon találkozunk, szívesen kirándulunk együtt felkeresve Nógrád megye és az ország nevezetességeit, látnivalóit. Jártunk már egyebek mellett Budapesten, Debrecenben, Sárospatakon, Lillafüreden, Győrben is – ismertette a klubvezető, aki arra is kitért: – Az életkorunkra való tekintettel nagy hangsúlyt fektetünk a fizikai és mentális állapotunk megőrzésére és egészségünk érdekében különböző előadásokat szervezünk a témában, de történt már ingyenes hallásvizsgálat, és szükség szerint hallókészülékek is kerültek a tagjainkhoz. 

Mint mondta, a világ fejlődésére és változására is reagálnak, ennek példája, hogy számítógépes oktatáson is részt vettek a nyugdíjasok. Idén immár tizedik alkalommal szervezték meg a sportnapot, amire a megyében tevékenykedő más klubokat is meghívtak. Azonban szívesen vesznek részt a megyei szervezetek különböző téma köré szerveződő programjain is. Legutóbb Magyarnándorban mesemondó versenyen szerepeltek. 

– A Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub fontos közössége a helyi szépkorúaknak. Odafigyelünk egymásra, igyekszünk bevonni tevékenységükbe azokat, akik egyedül maradtak. Jelenleg mintegy nyolcvan tagunk van, de többen várnak arra, hogy csatlakozhassanak ehhez a nagyszerű közösséghez – fogalmazott Tóthné Répás Éva. 
 

Különleges összejövetelen ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub a kö­zelmúltban. A rendezvényen azok a tagok is megjelentek, akik egészségi állapotuk miatt már nem tudnak részt venni a heti összejöveteleken. Ugyancsak meghívást kaptak a Nógrád megye keleti felén működő nyugdíjasklubok, így együtt ünnepelhettek a szépkorúak. Az egybegyűlteket Nagy-Majdon József polgármester is köszöntötte. Mint mondta, nagyon fontos szerepet tölt be a város életében a klub, ami fontos kapaszkodót jelent az egyedül maradt idős embereknek. 
– Nekünk, a fiatalabb generációnak mindig szem előtt kell tartanunk, hogy mindazt a szeretetet és törődést, amit szüleinktől kaptunk, vissza is tudjuk adni – hangsúlyozta a városvezető. 
A jelenlévőket Bunder Irén, a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége Nógrád megyei elnöke, illetve Szendrődi György, a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetségének elnöke is köszöntötte, majd színvonalas műsor tette feledhetetlenné a születésnapi rendezvényt. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/09/osszetarto-kozosseget-alkotnak-a-telepulesresz-nyugdijaskorui

Scroll to Top