Pályázati pénzből csökkenhet a kóbor állatok száma

Egymillió forintos támogatást nyert el egy nemzetközi pályázaton a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete, a pénzt kizárólag ivartalanításra lehet fordítani.

pályzati pénzből

A svájci Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz (SUST) 50-80 állat, macska és kutya ivartalanítási műtétje költségeinek a finanszírozására összesen 1.000.000 forint értékű keretet biztosít az egyesületnek erre az évre, annak érdekében, hogy a kóbor állat állomány csökkenjen Szeged városában. A mentett állatok ivartalanításával párhuzamosan a kóbor állatok, valamint a hajléktalan, szociálisan rászoruló személyek állatainak ivartalanítása is cél. 

Idehaza a kóbor kutyák számát többszázezresre, míg a macskákét milliós nagyságrendűre becsülik!

Jól ismert tény, hogy ezek az állatok mindannyian az emberi felelőtlenség következtében kerültek utcára. A felelős állattartás szabályait be nem tartó, az állatvédelmi törvényeket semmibe vevő polgártársaink növelik számukat évről évre a nem kívánt szaporulat, a megunt vagy terhessé vált házi kedvencek utcára dobásával. A kóbor állatok (elsősorban a macskák) az utcán is élik tovább igen szapora utód „áldással” párosuló, ragadozó életüket.

A nagymérvű elhullás, a szokottnál rövidebb élettartam mellet is számuk állandóan növekszik. Ezek az állatok jelen vannak közvetlen környezetünkben, parkjainkban, de a környező erdőkben is feltalálják magukat. Létük természetvédelmi, környezetvédelmi, egészségügyi és szociális problémákat generál. Számuk növekedésének megállítására az összes ember mellett és tőlünk függetlenül élő macskák és kutyák ivartalanítása az egyetlen, humánus megoldás. Kivételt a tenyésztésre szánt állatok képezhetik csak!

A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete megalakulása óta, immár 7. éve folyamatosan dolgozik e cél segítése érdekében. Éves költségvetésük harmadát állatorvosi költségek teszik ki, és folyamatosan keresik a szponzorokat, készítik pályázataikat ivartalanítási projektek megvalósítására. Korlátozott lehetőségeik évente 30-40 macska és kutya ivartalanítását teszik lehetővé saját költségből, 2015-től pedig már pályázati pénzből is tudnak ivartalanítási programokat szervezni. 2015-ben az Országos Állatmentő Alapítvány kiírásán, nyertes pályázatukból 18 macska és 12 kutya, a NEA-2016-M működési pályázat segítségével 42 macska ivartalanítását tudták megvalósítani. Nagyon fontos az is: az ivartalanítással nemcsak a nem kívánt szaporulatot előzik meg, hanem több fertőző betegség terjedését, valamint az ivarszervi rákos betegségek kialakulását is.

A Szegedi Cicamentők SUST ivartalanítási programjában a következő állatorvosok vesznek részt: Deim Zoltán és Turcsányi Katalin; Kisállat-Ambulancia: Rengei Antal, Szalay János, Perényi László; Tímár Állatorvosi Rendelő: Tímár Béla és Tímár Endre.

Eddigi erőfeszítéseik, pályázataik, valamint a jelen támogatás felhasználásával állatorvosaik, tagjaik és önkénteseik áldozatos munkájával remélhetően már előremutató változásokat érhetnek el a jelenleg tarthatatlan helyzetben.

Forrás: www.szegedma.hu

(Forrás: www.civilhirugynokseg.hu)

Scroll to Top