Rendhagyó módon Mihálygergén zajlik a Hasznosi Szent István horgászverseny

Péntektől vasárnapig pereg az orsó és görbül a bot a tizenkettedik Hasznosi Szent István horgászversenyen, amelynek idén, rendhagyó módon a Komravölgyi-víztározó ad otthont. Ennek oka, hogy az aszály miatt az eredeti helyszínül szolgáló tó vízszintje jelenleg annyira alacsony, hogy ott nem volt lehetséges megtartani a megmérettetést.

Fotó: nool.hu

Már a kora reggeli órákban felkerült a damil, a horog és a csali a horgászbotokra a Komravölgyi-víztározó partján pénteken, majd egy rövid megnyitó után elkezdődött a Szent István Horgszverseny. A megmérettetésnek hagyományosan a Hasznosi-tó szokott otthont adni, azonban idén a túl alacsony vízszint miatt a tározó nem bizonyult alkalmasnak helyszínnek.

Telek Bálint, a Komrai-Hasznosi Horgász Egyesület elnöke elmondta: hasonló esetre ezelőtt tizenkét évvel volt példa.

– Egy hatalmas esőzés miatt 2010-ben megsérült a hasznosi gát szerkezete. A tározóból rengeteg vizet le kellett engedni, így nem volt lehetőség megrendezni a versenyt, amely akkor még más nevet viselt – mondta Telek Bálint, aki a megnyitón arra is felhívta a megjelentek figyelmét, hogy az aszály miatt a tavat – a szó legszorosabb értelmében – körülölelő erdőben nagy a szárazság. Emiatt a terület fokozottan tűzveszélyes így minden versenyzőt a tűzgyújtási tilalom legszigorúbb betartására kért. A horgászok kizárólag úgynevezett kempingfőzőt használhatnak ételeik megmelegítéséhez vagy elkészítéséhez.

A horgász egyesület két csoportból, a komraiból és a hasznosiból áll. Ez utóbbi vezetője, Kecskés István rámutatott: a túl alacsony vízszint mellett az ÉRV Zrt. megtiltotta a halak etetését, így „hazai pályán” nem szervezhették meg a versenyt.

– Amikor kiderült, hogy idén Hasznoson semmiképp nem tehetik a horgászversenyzők próbára rátermettségüket, az egyesület elnöke felajánlotta, hogy a tizenkettedik Szent István Horgászversenyt rendhagyó módon a Komravölgyi víztározónál tartsuk. Természetesen megörültünk a lehetőségnek, amelyet hálás szívvel elfogadtunk, így a péntektől vasárnap délig tartó kupán összesen harminc csapat várhat kapásra a győzelem reményében – közölte Kecskés István, aki arra is rámutatott, hogy Mihálygergén több résztvevőt tudtak fogadni, hiszen méreteiből fakadóan a Hasznosi-tavon legfeljebb huszonöt csapat nevezhet.

Hozzátette: minden csapatot két-két horgász alkot, akiket összesen hat szektorba osztottak el.

Amurok és pontyok a célkeresztben

A szabályok értelmében a versenyzők eredményébe csak a kifogott amurok és pontyok számítanak bele, ugyanakkor bármilyen horgászmódszert, így például úszós, fenekező, vagy épp feeder technikát bevethetnek a siker érdekében. Ez utóbbi esetében a bojlis felszerelés használata örvend egyre nagyobb népszerűségnek a horgászok körében.

Az egyesület hasznosi csoportjának vezetője azt is elárulta, hogy a térség fölé érkező hidegfront miatt a verseny kimenetele nagyon bizonytalan, hiszen nem tudják, hogy az időjárás-változás milyen hatást gyakorol majd a halak kapókedvére.

A tavasszal a Komravölgyi-tavon rendezett, hetvenkét órás Pünkösdi Kupán három tonna feletti összfogást könyveltek el a szervezők és a horgászok. A jelenleg zajló megmérettetés csak ötven órás, így Telek Bálint szerint elégedettségre adna okot, ha a végső mérlegelés után a horgászok által partra emelt halak összsúlya elérné a két tonnát. A horgász egyesület elnöke továbbá hangot adott az iránti reményének is, hogy a komravölgyi versenyeken eddig kifogott legnagyobb hal rekordja is megdől. Ehhez egy húsz kilogramm feletti kopoltyúst kell – legalább – egy versenyzőnek a partra emelnie.

A megmérettetés eredményeire vasárnap délután derül fény, ahol a szektorok legjobb csapatai mellett a legnagyobb amurt és a legnagyobb pontyot kifogó horgász is magasba emelhet majd egy-egy trófeát.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/08/rendhagyo-modon-mihalygergen-zajlik-a-hasznosi-szent-istvan-horgaszverseny

Scroll to Top