A bölcsőtől az első munkahelyig – több nógrádi család kap személyre szabott segítséget

A bölcsőtől az első munkahelyig – ez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának egyik alapgondolata, melyet a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány két Nógrád megyei faluban – Ságújfaluban és Szalmatercsen – igyekszik megvalósítani.

Fotó: nool.hu

– A legkisebbektől a kismamákig valamennyi korosztály részére folyamatosan szervezzük foglalkozásainkat a nyári hónapokban is.  Ságújfaluban közös játékra, mondókázásra várjuk szüleikkel az óvodába készülőket, a nagyobbak rendszeres kézműves programokon vehetnek részt a bütyköldében. Az iskolásokat az angol klubban külföldről érkezett önkéntesek tanítják, kizárólag az anyanyelvükön – tájékoztatott Dálnoki Gábor, az alapítvány munkatársa.

Mint arról beszámolt, különórákkal segítik a felzárkózásban azokat, akiknek az elmúlt tanévben egy-egy tárggyal gondjuk akadt. Igyekeznek különleges programokat is szervezni: három lánynak lehetősége volt megismerni, hogyan készülnek a képregények, sőt saját történetüket is „megfilmesíthették”. Védőnői tanácsadásukon legutóbb a szájápolás és a fogmosás fontosságáról esett szó, maguknak a szakembereknek pedig tisztítószereket és babaápolási termékeket adtak át. Az elmúlt időszakban is szerveztek ruhabörzét, ahol gyermekruhák és táskák közül lehetett válogatni, három család pedig fejlesztő játékokat kapott. 

– A szalmatercsi gyermekfoglalkozásainkon immár főzni is tanulunk, valamint háztartási ismeretekről is szó esik. Fejlesztjük a gyerekek kézügyességét, és tágítjuk érdeklődési körüket, legutóbb a Holddal és a világegyetemmel kapcsolatos természettudományos napot tartottunk – hangsúlyozta Dálnoki Gábor. 

Kiemelte: mozgásfejlesztő munkatársuk rendszeresen vizsgál gyermekeket, a Jelenlétházba érkező szülők számára családmentoruk ad hasznos tanácsokat. Gyakori probléma az eladósodás, amiből a kiutat személyre szabottan, adósságkezelési szakértő segítségével keresik minden héten. A falusi csok adta lehetőségek kihasználásában is megadnak minden adminisztratív segítséget.

– Az elmúlt időszakban is többeknek tudtunk segíteni gyógyszerek kiváltásában, családokat juttattunk tápszerhez, pelenkához, de ügyfélkapus ügyintézésekben, és egyéb hivatalos ügyekben is naponta fordul hozzánk a lakosság – fogalmazott Dálnoki Gábor. – Örülünk annak, hogy a kiskert program is folyamatos, tartjuk a kapcsolatot azokkal, akik rendbe hozták a házuk környékét, és azóta is ápolják a veteményest.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/08/a-bolcsotol-az-elso-munkahelyig-tobb-nogradi-csalad-kap-szemelyre-szabott-segitseget

Scroll to Top