Salgótarjáni közösségek szerveződését és programjait segíti az egyesület

A Salgótarjánban és környékén tevékenykedő civil szervezetek rendezvényeinek lebonyolításában, baráti közösségek szerveződésében, különféle szabadidős programok szervezésében vállal szerepet a Kulturális Információs és Tanácsadó Egyesület.

A szervezet 2019-ben alakult, így az elmúlt időszakban a pandémia sok nehézséget gördített működésük útjába. Napjainkban azonban a járvány miatti korlátozások feloldását követően elhárultak az akadályok céljaik elől.

– A Kulturális Információs és Tanácsadó Egyesületet (KIT Egyesület) azzal a céllal hívtuk életre, hogy segítsük a megyeszékhelyen és a környező településeken működő más civil szervezeteket programjaik lebonyolításában. Mindezek mellett nem titkolt szándékunk, hogy közösségek szerveződését és működését is szeretnénk elősegíteni, alkalmat és helyet biztosítani az általuk szervezett összejöveteleknek – hangsúlyozta Jakab Zsolt közművelési és közönségkapcsolati szakember, az egyesület elnöke. Mint mondta, éppen 2019-ben, a pandémia megjelenését megelőző évben alakultak, így a korlátozások miatt nem sokat tudtak megvalósítani a céljaikból. Idén azonban, a járvány visszaszorulását követően új lendülettel fognak neki a terveknek. 

– Az elmúlt időszakban pályázati támogatásból videó- és hangstúdiót üzemeltettünk, különféle multimédiás tanfolyamokat és továbbképzéseket tartottunk az egyesületek számára. Jó kapcsolatot ápolunk több civil szervezettel, együttműködünk a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központtal és az azt működtető Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvánnyal is – ismertette Jakab Zsolt. 

Idén Salgótarján önkormányzatával közművelődési megállapodást kötöttek, aminek keretében ingyen használhatják Zagyvapálfalván, a Budapesti úton található épület alagsorát, amit Bunkernek kereszteltek el. Az ingatlan a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával újult meg, amit a helyi képviselők, Dudás Nándor, Tolnai Sándor, Fekete Zsolt polgármester és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is segített. A létesítmény május 6-tól látogatható. Több civil szervezet – mások mellett a KiViSzI Színházi Műhely és a Mona Táncstúdió – is jelezte, hogy szívesen bonyolítaná összejöveteleit a helyiségben. 

– Ezen túl saját rendezvényeket is tervezünk, latintánc- és karaokeestet, valamint főzőklubot is szeretnénk indítani. Tapasztalataink szerint az idősebb korosztály kevés tartalmas elfoglaltság közül válogathat a városban, ezt a hiányt pótolnánk azzal, hogy a különböző témák köré szerveződő közösségeknek, a hasonló érdeklődési körrel bíró társaságoknak helyet biztosítunk – fogalmazott Jakab Zsolt, hozzátéve: a Bunker hétköznapokon 14 és 18 óra között lesz nyitva, az ott található eszközöket – különböző társas-, kártya- és videójátékokat – használhatják az oda látogatók. Ezen túl előadásoknak és filmvetítéseknek is helyet tudnak adni. Szintén a tervek között szerepel, hogy heti egy alkalommal szociális munkás és az Áldozatsegítő Központ munkatársa tart majd tanácsadást azoknak, akik iskolai vagy családon belüli bántalmazással és problémákkal érintettek. A tanácsadói szolgálat keretén belül munkavállalással kapcsolatos tanácsokat is kaphatnak a Bunkerbe látogatók. 

A társadalmi felelősségvállalás is fontos a szervezet tagjai számára Jakab Zsolt azt is kifejtette, hogy a Kulturális Információs és Tanácsadó Egyesület számára a társadalmi felelősségvállalás is fontos. Egy mobilszolgáltató céggel együttműködve tíz mobiltelefont ajánlottak fel és juttattak el a hátrányos helyzetű gyermekek számára a digitális oktatás időszakában. A Kodály Zoltán, az Arany János és a Petőfi Sándor általános iskolába járó diákok kapták meg a készülékeket. A nehéz helyzetben élő családoknak ez nagy segítséget jelentett, amikor a járvány miatt nem volt lehetőség a jelenléti oktatásra. – Ezenkívül Salgótarjánban elsőként kezdtünk adományt gyűjteni az orosz–ukrán háború elől menekülők számára. Ebben a helyi általános és középiskolák voltak a segítségünkre. A felajánlások tárolását a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ oldotta meg, az adományokat pedig az Egészségügyi és Szociális Központ munkatársai juttatták el a határra – tájékoztatott az egyesület elnöke, hozzátéve: – A megyeszékhelyre érkező menekülteknek is jutott a felajánlásokból. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/05/salgotarjani-kozossegek-szervezodeset-es-programjait-segiti-az-egyesulet

Scroll to Top