Segítségre váró fiatalok lepték el Salgótarján utcáit

Vérző fejű emberek és törött csontok látványa tárult pénteken a megyeszékhelyen sétálók szeme elé. Szerencsére nem tömegkarambol történt, az országos elsősegélynyújtó verseny megyei döntőjét szervezete meg a Magyar Vöröskereszt.

Fotó: nool.hu

– Az 50. országos elsősegélynyújtó verseny Nógrád megyei döntőjét éppen péntek 13-án rendezték meg kollégáim. Bízom abban, hogy ez a nap minden csapatnak szerencsét fog hozni – hangsúlyozta köszöntőjében Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója. – A kategóriák első helyezettjei a szeptemberben Budapesten megrendezett országos megmérettetésen képviselhetik a megyét.

Mint mondta, az elsősegélynyújtás ismerete már általános- és középiskolás életkorban is szükséges. A jogosítvány megszerzéséhez is elengedhetetlen, de ennél is fontosabb, hogy a diákok a versenyre készülve begyakorolták a különböző sérülések ellátását. Az így megszerzett elméleti és gyakorlati ismeretekkel segíteni tudnak majd bajba jutott embertársaikon.

Kőhalmi Tímea, a megyei szervezet munkatársa arról számolt be, hogy a rendezvényen három általános iskolás és négy középiskolás diákokból álló csapat mérte össze tudását.

– A városban különböző állomásokat rendeztünk be, mindegyik helyszínen a mentőszolgálat munkatársai pontozták a csapatokat – ismertette a szakember, aki azt is elmondta, hogy feladatok során különféle balesetek sérültjeit kellett ellátniuk a versenyzőknek. Találkoztak ütőeres vérzéssel, combsérüléssel, nyílt lábszártöréssel, újraélesztéssel és ájulással is. 

A kazári Aba Sámuel Általános Iskola lánycsapata első alkalommal vett részt elsősegélynyújtó versenyen. Mint mondták, sokat készültek a megmérettetésre, ennek köszönhetően a való életben is bátrabban segítenek majd a bajbajutottakon.

Végül ifjúsági kategóriában a Madách Imre Gimnázium, míg gyerek kategóriában a Beszterce-lakótelepi tagiskola csapata végzett az első helyen. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/05/segitsegre-varo-fiatalok-leptek-el-salgotarjan-utcait-fotok

Scroll to Top