Stresszoldással nyitottak a tarjáni rákellenes liga tagjai, szombaton motorral vonulnak fel

Mozgalmas az ősz a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének tagjai, illetve önkéntesei számára. Szombaton motorral vonulnak majd a mellrák ellen, míg október elején sétát és programot is szerveznek.

Fotó: nool.hu

A közelmúltban rendezték meg a SalGO jótékonysági akadályfutó versenyt, amely viadal támogatott szervezete a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete volt. A tagok természetesen nem csupán az adomány átadásánál voltak jelen, hanem – a Nógrád Megyei Kormányhivatal (NMKH) Népegészségügyi Főosztályának munkatársaival – az egész rendezvény ideje alatt különböző szűrésekre invitálták a megjelenteket.

Kreicsi Mária, az MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszán szintén különböző analíziseken vehettek részt az érdeklődők.

– Ugyan a hűvös, esős időjárás miatt a vártnál kevesebben látogattak ki a rendezvényre, ennek ellenére közel nyolcvanan regisztráltak a különböző vizsgálatokra. Ezek között volt anyajegy, szájüregi szűrés, tüdőkapacitás mérés, vércukor-, koleszterin- és trigliceridszint ellenőrzés vagy épp PSA teszt. Egy dietetikus szakember testanalízissel egybekötött tanácsadást tartott, míg a Salgótarjáni Mályvavirágpont tagjai a nőgyógyászati daganatokkal kapcsolatos prevencióról beszéltek, illetve válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Az öt óra leforgása alatt kiemelkedő érdeklődés mutatkozott az anyajegy ellenőrzés iránt, amelyen ötvenegyen vettek részt, de a szájüregi szűrésen is több mint negyvenen voltak – mondta Kreicsi Mária.

Hozzátette: köszönetet kíván mondani a viadal lelkes és elhivatott fiatal szervezőcsapatának.

A salgótarjáni alapszervezet elnöke azt is elárulta, hogy a nevezési díjakból és az adományokból 1 millió 370 ezer forint gyűlt össze, amely összeget két cég kipótolt, így két vénaszkennert is tud vásárolni a MRL a Szent Lázát Megyei Kórház Onkológiai Osztálya számára. Az eszközöket az új Onkológiai Központ várhatóan közeljövőben történő megnyitásakor kívánják átadni.

Az akadályfutó verseny után néhány nappal az alapszervezet tagjai közös túrázással és nyársalással egybekötve egyeztetettek az előttük álló feladatokról. Az események sorában a következő a napokban lezajlott első őszi stresszoldó klub volt, amely során Dudás Erika pszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke beszélt a pszichés stabilitás fontosságáról.

Szombaton az alapszervezet motoros barátai ismét magukra öltik a mellrák elleni küzdelem színét, azaz a rózsaszínt. A „vasparipák lovasai” – rendőri felvezetéssel – indulnak 10 órakor a Balassi Bálint Megyei Könyvtár elől azért, hogy csatlakozzanak az országos Motoros Csillagtúra és Felvonuláshoz. A program során átadják a salgótarjániak szalagüzenetét is a szervezőknek.

Ezt követően október 4-én a MRL Salgótarjáni Alapszervezete és az NMKH Népegészségügyi Főosztálya figyelemfelkeltő sétát és programot szervez a mellrák elleni harc jegyében.

Az esemény első felvonásában a megjelentek a megyei könyvtár elől a főtérre vonulnak, ahol Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos osztja meg figyelemfelkeltő gondolatait az egybegyűltekkel, majd Kreicsi Mária ismerteti a 100 éves Salgótarján „Mellrák Világnapi” üzenetét. A József Attila Művelődési és Konferencia Központ Üvegcsarnokában a rövid megnyitók után a rendezvény központi elemeként egy kerekasztal beszélgetést rendeznek mellrák érintett résztvevőkkel. Ezt követően kihirdetik a Figyelj magadra országos fotópályázat eredményeit, a díjnyertes alkotásokat bemutató kiállítást Balogh Katalin, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont ügyvezető igazgatója nyitja meg. Végül az alapszervezet tagjai és önkéntesei egy flashmobot tartanak a Fő téren a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulóival a Szent Lázár Megyei Kórház munkatársaival közösen.

Végül a Pink októbert a salgótarjáni alapszervezet a hagyományos figyelemfelkeltő Pipis-túrával zárja október 8-án, szombaton. Kreicsi Mária kiemelte, hogy minden rendezvényük nyitott, és ingyenes, ahová mindenkit szeretettel várnak.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/09/stresszoldassal-nyitottak-a-tarjani-rakellenes-liga-tagjai-szombaton-motorral-vonulnak-fel

Scroll to Top