Szécsényi alapítvány segíti a keresztény közösségeket, a családokat

A múlt század végén alakult meg Szécsényben az Élő Kövek Alapítvány. Céljuk, hogy támogassák a Szécsényi Római Katolikus Egyházközséget és az azon belül tevékenykedő, ifjúsággal és családokkal foglalkozó csoportokat, valamint elősegítsék a gyermekek testi, lelki fejlődését, erkölcsi nevelését, a családok összetartását.

Sántáné Udvardy Erika, az Élő Kövek Alapítvány elnöke
Forrás: NMH

– Azon fáradozunk, hogy a fiatalok helyes és tiszta emberi értékeket, kulturált viselkedési formákat sajátítsanak el, s ennek szellemében éljenek – mondta Sántáné Udvardy Erika, az alapítvány elnöke. A Covid-járvány előtt szélesebb, színesebb tevékenységi körrel segítettek. Közreműködtek például a plébániai családi napok szervezésében, amelyen átlagosan harminc család vett részt. A közös nyári kirándulások szintén a legkisebb és legfontosabb közösség, a család szerepét hivatottak erősíteni.

Támogatják a hátrányos helyzetű családokat

Az alapítvány a fiatalok körében megrendezett plébániai „Ki mit tud” szervezését is segítette. Ebbe a kezdeményezésbe legtöbbször három korosztály is bekapcsolódott. Ezenkívül a plébániai farsang rendezésében is közreműködtek.

– Pályázatokat írtunk ki a fiatalok részére, amelyek célja erősíteni a katolikus valláshoz való kötődést. Anyagilag támogatjuk az egyházi iskolában tanuló hátrányos helyzetű családok gyermekeit. A plébániához tartozó családok számára olyan lehetőséget nyújtunk, amelyek mind a belső megerősítést, mind pedig az együvé tartozás örömét jelentik számukra – vélekedett az alapítvány elnöke.

Minden korosztályt várnak

Tevékenységi körük igen fontos területe a hittantábor szervezése, lebonyolítása, támogatása. Ahogy az elnök mondta, szerencsére a hittantáborokat minden évben meg tudták tartani. Idén nyáron is mindhárom korosztály – alsó tagozat, felső tagozat, középiskolások – részére sor kerül a tábor megszervezése.

Az alapítvány karácsonyi csomagokkal támogatja a rászoruló családokat. Emellett az is előfordult, hogy váratlanul veszélybe került családoknak nyújtottak segítséget. Az elmúlt évben ott voltak az Eucharisztikus Kongresszuson, amely életre szóló élményt jelentett a résztvevők részére. Ahogy az elnök elmondta, a katolikus iskolával közösen Szentkútra is szerveztek zarándokutat.

Szólt arról, hogy az elkövetkezendő időszakban a pandémia háttérbe szorulásával ismét több programhoz kapcsolódnak majd. – Hisszük, hogy keresztény szellemiségű családokban, ahol a kölcsönös megértés és bizalom uralkodik, hasonló gondolkodású fiatalok nőnek fel. Mi a magunk módján ehhez nyújtunk segítséget – mondta végezetül.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/04/szecsenyi-alapitvany-segiti-a-kereszteny-kozossegeket-a-csaladokat

Scroll to Top