Tárlatokkal köszönti a fotóklub Salgótarján századik születésnapját

Január elsejével a nógrádi megyeszékhely elérkezett jubileumi évéhez, tekintve, hogy január 27-én ünnepli várossá nyilvánításának századik évfordulóját. A centenárium hatással van és lesz az egész esztendőben a civil szervezetek, alkotói közösségek, kulturális intézmények programjaira. E gondolat jegyében a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület az elmúlt héten már meg is kezdte az emlékezést két célirányos kiállítás közönség elé tárásával.

Fotó: Illusztráció

A megnyitó- és díjkiosztó ünnepségre a salgótarjáni  József Attila Művelődési Központ Előtér Galériájában – amely egyszersmind helyszíne is az egyik bemutatónak – került sor. Bevezetőként Hrúz Dénes és Szabolcs, a Dűvő népzenei együttes két tagja szerepelt hangulatos gömöri – a későbbiekben pedig nyírségi – muzsikával, majd Fekete Zsolt polgármester lépett a mikrofon elé. Méltatta a fotósok egyesületének kezdeményezését, amellyel elsők között csatlakoztak a Civil Kerekasztal kéréséhez, és két pályázatot is meghirdetett. Örömmel állapította meg, hogy a megmérettetés eredményesnek bizonyult, minthogy az alkotóknak egyedi, sajátos nézőpontokból sikerült megörökíteni a százéves város természeti szépségeit, épített értékeit, különböző hangulatait, színeit, fényeit, az élet kevésbé ismert színtereit. S ezek a képek alkalmasint nemcsak szépek, hanem fontosak is, abból a szempontból különösen, hogy a következő generációk számára dokumentálják, hogy miként nézett ki Salgótarján a 2020-as évtizedben. Az ösztöndíjas-program mottójával – Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk! – köszönte meg valamennyi fotós aktivitását. 

Homoga József egyesületi elnök ugyancsak köszöntötte a pályázatban részt vevőket és a megnyitón megjelenteket. Gondolatait személyes emlékeinek felidézésével kezdte. Elmondta, hogy az ötvenes évek végén először két évig dolgozott itt, családjával pedig negyvennyolc esztendővel ezelőtt telepedett le a megyeszékhelyen, ennélfogva látta a fejlődést, van összehasonlítási alapja a különböző időszakok városképei között. Véleménye szerint az Urbanisztikai Társaság 1968-ban méltán ítélte Salgótarjánnak a Hild János-díjat. Arra is folyamatosan döbbent rá, hogy mennyi színvonalas köztéri szobor található szerte a településen, amiért ugyancsak joggal kaphatta meg a szobrok városa nem hivatalos minősítést. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy némelyik műalkotás bizony már felújításra szorul. Az elnök köszönetét fejezte ki klubtársainak, hogy csatlakoztak a felhívásukhoz és mozgósították kreativitásukat. Kiemelte, hogy a pályázatra benevezett valamennyi fotós egy-egy képével 2022-es falinaptárat készítettek. 

A beszédek elhangzását követően hirdettek eredményt, a díjakat Fekete Zsolt adta át. A Bővíz Sándorné, dr. Fancsik János és Bodrogi László alkotta zsűri döntése értelmében a köztéri szobrok kategóriában különdíjat kapott Kövesligeti István és Galicz József, a harmadik helyen Gecse Lászlóné, a másodikon Homoga József végzett, az első helyet pedig dr. Nyíri László szerezte meg. 

A száz éve város Salgótarján című pályázaton különdíjban részesült Kövesligeti István és Gecse Lászlóné, a harmadik dr. Nyíri László, a második Homoga József lett, az első helyezést Bakos Béla Márknak ítélték. Ez utóbbi kategória fotói részint a fotóklub megszokott kiállítóhelyén, másrészt a művelődési központ – amely egyébként is házigazdája az egyesületnek – belső klubjában tekinthetők meg. 
 

Több mint félezer helyi kiállítással büszkélkednek az egyesület tagjai

Ha nem szól közbe a két évvel ezelőtt elkezdődött vírusjárvány, már néhánnyal többet számlálna azoknak a kiállításoknak a száma, amelyeket a fotográfusok nógrádi egyesülete a fotóklubban rendezett. De ritkaságszámba megy az 521-es szám is, amely ezúttal A száz éve város Salgótarján című tárlat megjelöléseként szerepel. Kevés hasonló alkotóműhely mondhatja el magáról, hogy 1970 óta több mint félezer fotótárlatot sikerült megrendezni és bemutatni az érdeklődőknek.

Scroll to Top