Több tonna lisztet kapott a salgótarjáni gyermekvédelmi központ a Magyarok Kenyere programban

Szűkebb hazánk gazdái az idén a learatott gabonából összesen mintegy 68 mázsát ajánlottak fel a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban. A karitatív kezdeményezéssel idén is a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményeinek fiataljait támogathatták a termelők.

Fotó: nool.hu

A szécsényi malomban megőrölt búzaszemekből 42 mázsa liszt készült, amelyet kedden adtak át a programot kezelő szervezetek Nógrád megyei vezetői a gyermekvédelmi központban. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében valósul meg. Ennek Nógrád megyei zárásaként kedden adományozó ünnepséget tartottak a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központban.

Elsőként a központ megbízott intézményvezetője, Peleskei-Balázs Rita Katalin köszöntötte a megjelenteket, majd tőle Varga Mihály, a MAGOSZ Nógrád megyei elnöke vette át a szót. Mint mondta, szűkebb hazánkban három gyűjtőhelyen, illetve Karancslapujtőn, a megyei búzagyűjtő napon adhatták le a gazdák a felajánlott 68 mázsa búzát. Abból a szécsényi malomban őröltek nem kevesebb, mint 42 mázsa lisztet, amelyet 2011 óta hagyományosan a gyermekvédelmi központ intézeteiben élő gyermekek számára ajánlanak fel.

Varga Mihály rámutatott, hogy megyénket is sújtotta az aszály, ami miatt idén kevesebb lett a termés. Ez az oka annak, hogy az adomány sem érte el a tavaly összegyűlt több mint 80 mázsát. Hangsúlyozta: a tavalyi hektáronkénti termésátlag 50 mázsa fölött mozgott, míg az idei 32 mázsa körül, aminek fényében elmondható, hogy a gazdák 2022-ben is örömmel éltek a felajánlás lehetőségével. A MAGOSZ megyei elnöke azt is aláhúzta, hogy a Kárpát-medencében élő magyar gazdák által felajánlott búza hajdúnánási ünnepélyes összeöntését követően azt megőrölték. A lisztből pedig a világ szinte minden táján – például a Kanadában vagy az Ausztráliában – élő magyar közösség is igényelt. Ez jól mutatja a karitatív kezdeményezés nemzetösszetartó erejét, amelyet 2018-ban Magyar Örökség Díjjal ismertek el.

Varga Mihály ezután a lisztet jelképező adományozó levelet nyújtott át Peleskei-Balázs Rita Katalinnak. Emellett egy emléklappal gazdagodott a szécsényi búzagyűjtőpont is.

Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke a kenyér mindennapi meglétének fontosságát hangsúlyozta beszédében. A gazdák szakmai hozzáértését méltatva azt is elmondta, hogy azt a megyében dolgozó mezőgazdasági szakemberek lelkes munkájukkal és szakmai hozzáértésükkel biztosítani is tudják.

Ezt követően Becsó Zsolt országgyűlési képviselő dicséretre méltónak nevezte, hogy a Magyarok Kenyere program megyei szervezői egy olyan intézménynek nyújtanak segítséget, ahol hátrányos helyzetű, és nehéz sorsú gyerekek jövőjét próbálják egyengetni. Hozzátette: mivel az adománnyal nem csupán a központi intézetben, hanem az annak szárnyai alatt működő intézményegységekben nevelkedő fiatalokat is támogatják, így maga a kezdeményezés az egész megyét érinti. Végezetül Becsó Zsolt rámutatott, hogy a 2011-ben induló jótékonysági akcióból immár tradíciót sikerült teremteni, ezért arra kérte a NAK és a MAGOSZ Nógrád megyei vezetőit, illetve szűkebb hazánk gazdatársadalmát, hogy őrizzék és ápolják azt tovább.

A rendezvény színvonalát a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ két növendékének előadása is emelte, illetve a kicsik sólisztgyurmából készített alkotásaikkal kedveskedtek a megjelenteknek, míg a fiataloknak Vértesi Ágnes, a NAK Nógrád megyei igazgatója nyújtott át ajándékot. A vendégek emellett megkóstolhatták azt a kenyeret és azokat a süteményeket is, amiket a gyerekek sütöttek a felnőttek segítségével a tavalyi lisztadományból.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/09/tobb-tonna-lisztet-kapott-a-salgotarjani-gyermekvedelmi-kozpont-a-magyarok-kenyere-programban

Scroll to Top