Túrát tettek Salgótarján környékén Petőfi Sándor felvidéki útjára emlékezve

A Petőfi Emlékévhez kapcsolódva idén is megrendezték a Petőfi Sándor emléktúrát vasárnap a somoskői Balassi pihenőtől startolva. A vállalkozó szellemű fiatalok és idősek körülbelül 14 kilométeren át tisztelegtek az egykori költő emléke előtt.

Fotó: nool.hu

Hagyományteremtő szándékkal, a Petőfi Emlékévhez kapcsolódva vasárnap rendezte meg a Polgári Salgótarjánért Alapítvány a Petőfi emléktúrát, amelynek ugyan van előzménye, de a költő születésének 200. évfordulója apropóján válhatott igazán aktuálissá és ünnepivé. A vállalkozó szellemű fiatalok és idősek körülbelül 14 kilométeren keresztül rótták le tiszteletüket a költő előtt.

A Somoskői vár alatt Turcsány László önkormányzati képviselő, aki egyben az esemény szervezője volt, beszédében örömmel köszöntötte a túrázó közönséget, majd a Salgótarjáni Általános Iskola Petőfi Sándor Tagiskolájának diákjai a névadó emlékének adózva ünnepi műsorral kedveskedtek az indulásra kész gyaloglóknak.

Turcsány László elmondta: – Sándor Ottó lelkes lokálpatrióta keresett meg korábban azzal az ötlettel, hogy tűzzük napirendre a Petőfi-túrát. Ezt nagyon jó felvetésnek tartottam, így a lehető leghamarabb el is kezdtük ennek szervezését. E megmozdulás idén válhatott igazán hagyományteremtővé, mivel a Petőfi Emlékév kapcsán talán most a legaktuálisabb és a legünnepélyesebb. A túrával a kultúra, az egészség és a nemzeti együttérzés kerülhetett fel a lokálpatriotizmis palettájára. Hozzátette: a helyi egyesületek támogatása sokat jelentett számukra, hiszen aludttejjel, fehér kenyérrel kínálták a résztvevőket és műsorokat biztosítottak nekik.

A túra Eresztvénybe vezetett, majd a Salgó Hotelnél megkoszorúzták a Petőfi domborművet, érintették a Dornyay turistaházat, onnan Salgóbányára érkeztek. Ezek után pedig a Medves-fennsík felé vették az irányt, amelyen áthaladva visszaérkeztek az indulási helyszínre.

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője az indulást követően elmondta: – Reményeink szerint hagyományt teremtve látogatjuk meg azokat a helyszíneket, amelyet a költő 1845-ben felkeresett. Az egyik oldalról ez egy főhajtás Petőfi előtt, a másik oldalról pedig egy egészséges kikapcsolódás. Salgótarjánban sokan vannak, akik hódolnak a természetjárásnak, ilyenkor egyfajta közösségépítés is a rendezvény, és remélhetőleg az elkövetkezendő években is az lesz.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/03/turat-tettek-salgotarjan-kornyeken-petofi-sandor-felvideki-utjara-emlekezve-fotok

Scroll to Top