Új közösségi teret adtak át Bujákon

Több száz helyi lakos, illetve meghívott vendég érkezett pár napja Bujákra, egy csodaszép épület és az azt körülvevő park, az Esterházy Közösségi Tér átadó ünnepségére. A bujáki templomkerti projekt a Norvég Alap pályázati támogatásával, több mint 123 millió forintból valósult meg.

Buják. Az eseményen mások mellett jelen volt a nógrádi község egyik testvértelepülése, a szlovákiai Nagytúr háromfős küldöttsége, élén Jaroslav Péter polgármesterrel. A megjelenteket elsőként Farkas Károly, a Buják Jövőjéért TDM Egyesület elnöke köszöntötte, majd az Esterházy Közösségi Tér nevű létesítményről röviden elmondta: a szabadtéri kiállítóhely mellett a központi épületben, több szinten 585 négyzetméter bemutató teret alakítottak ki. – Mi azt vállaltuk, hogy a közösségi tér öt témakört fog felölelni. Ez valóra is vált, hiszen hétszáz természettudományos, kulturális, a vallási vagy szellemei örökséghez, továbbá a népviselethez kapcsolódó tárgyat, dokumentumot, emléket mutatunk be, amelyek Bujákra illetve a környékre jellemzőek – fejtette ki.

Borbély Gábor polgármester köszöntőjében kiemelte mindazon személyeket, akik valamilyen módon hozzájárultak az új közösségi színtér létrejöttében. Mások mellett megemlítette a szurdokpüspöki Toldi Csaba vállalkozót és csapatát, akik kilenc hónap alatt varázsolták újra az Esterházy hercegség által építtetett, már több éve kihasználatlanul, romos állapotban lévő plébánia épületét és alakították ki a hozzá tartozó parkot.

új közösségi teret01

Az Esterházy Közösségi Tér projektje

123 millió forintból valósult meg

– Ez a nap mérföldkő, jelentős esemény a bujákiak életében. Az elkövetkezendő évtizedekben a helyi értékmegőrzés már a fiatalok feladata lesz. Számunkra itt, Bujákon Szabó-Pusztai Barbara, Gécziné Sándor Ildikó, Ecsedi Anett, Bacsa Bettina és Varga Károlyné munkája biztosítékot ad erre – hangsúlyozta a településvezető

Becsó Zsolt köszöntőjében úgy fogalmazott: korábban úgy hírlett, a világnak hét, Bujáknak pedig nyolc csodája van.

– Most akár már kilenc is, mert bizony az Esterházy Közösségi Tér egy újabb csoda itt, ebben a cserháti zsákfaluban. És Buják fejlesztése ezzel még nem ért véget szögezte le a honatya, hozzátéve: a közeljövőben felújítják az óvodát és az iskolát, de képben van már egy nagyobb volumenű turisztikai attrakció megvalósítása is.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke arról beszélt, hogy a jövőben is támogatják Buják hasznos, jövőbelátó elképzeléseit, céljait. – Nekünk Nógrádban élhető településeket kell kialakítanunk. Itt önök olyan dél-nógrádi közösségben tudnak élni, amelyben érdemes megvalósítani a terveiket, megőrizni hagyományaikat – fűzte hozzá.

A közgyűlési elnök köszöntője után, az épület előtti térbetonon a csodálatos helyi népviseletbe öltözött fiatalok és idősebbek rövid műsorát tekinthette meg a közönség, majd dr. Szabó Sándor kormánymegbízott szólt a jelenlévőkhöz. – Azt szeretném, hogy kétszáz év múlva is ilyen magyar keresztény kultúrájú, magyarul beszélő, éneklő és táncoló nép éljen Bujákon, mint amilyen most ! – emelte ki.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője ezt követően Borbély Gáborral, Becsó Zsolttal, Skuczi Nándorral, Borbély Gáborral és Patkós Istvánnal, Buják alpolgármesterével közösen vágta át – a létesítmény szimbolikus felavatásaként – a nemzeti színű szalagot.

A szabadtéren tartott ünnepség zárasaként Marti József plébániai kormányzó két gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel, majd megáldotta az épületet.

– Megható, hogy több mint háromszáz éve megfordultak az emberek e falak között. Jöttek, amikor házasodni akartak, amikor gyermekeiket keresztelték, vagy amikor hozzátartozóikat akarták eltemettetni. Most egy kicsit az ő sóhajuk, lélegzetük is itt van e falak között. Hála legyen mindenkinek, aki szívén viselte az épület megújítását! – fogalmazott a plébános.

A több száz érdeklődő ezt követően zsúfolásig megtöltötte az új közösségi tér épületét, a pincétől az emeletig, ahol a helyi értékek mellett a Sokrétű paraszti élet című kiállítást – s benne Sprok Antal szobrász- és Menesi Attila képzőművész alkotásait – is megtekinthették a látogatók.

új közösségi teret02

A bujáki babát is kiállították

A nap eseménye kora este, a Glatz Oszkár Művelődési Központban tartott ünnepi fogadással ért véget, ahol Borbély Gábor pohárköszöntőjében üdvözölte a dél-nógrádi települések polgármestereinek személyes megjelenését, a kormányzati személyeknek a pályázati projektet végigkísérő hathatós munkáját, valamint a helyiek közreműködését, akik révén az Esterházy Közösségi Tér most Buják új csodájaként várja látogatót.

Cz. Zentai József

(Forrás: www.nhc24.hu)

Scroll to Top