Varázsbőröndökkel lepte meg az alapítvány a beteg nógrádi gyermekeket

A kórházi fehér falak, a sok ismeretlen, olykor félelmetes helyzet és a betegségekkel együtt járó bizonytalanság stresszt és szorongást okoz. Az Amigos a gyerekekért Alapítvány létrehozta a KalanDobozzt a probléma enyhítésére, melyet a salgótarjáni és a balassagyarmati kórház lábadozó gyermekeihez is eljuttattak.

Fotó: nool.hu

A gyermekek verbális kifejezőképessége sokszor még fejletlen, így alkotással és játékkal élik meg és dolgozzák fel azokat az érzéseiket, melyeket másképp nem tudnak. Ebben segítenek az alapítvány egyetemista önkéntesei, akik már nyolc éve hetente látogatják és játékos nyelvtanulással motiválják a kórházban fekvő beteg gyerekeket.  

– Nem találhatunk minden betegségre egy mesét, azonban minden élethelyzetben találhatunk egy olyan történetet, ami segít megélni, feldolgozni és megküzdeni az adott helyzettel. Erre helyeztük a hangsúlyt a KalanDobozz megalkotása során – mondta Dobos Kata gyógypedagógus, az Amigos Alapítvány munkatársa és a projekt vezetője.

Az alapítvány portálunkhoz eljuttatott közleményében írta: a KalanDobozz megalkotása során bevonták az önkénteseket, a szülőket, a kórházi dolgozókat, a támogatókat és a LEGO Csoportot is, akik összefogása nélkül nem valósulhatott volna meg a projekt. Nyolc városban – Zalaegerszeg, Ajka, Miskolc, Salgótarján, Szolnok, Nyíregyháza, Kisvárda és Balassagyarmat – ezer gyermek kapja kézhez kórházba kerülésekor ezt a kincsesládát, amit két korosztály számára fejlesztettek ki.

– Mindenkinek szüksége van barátokra. Amikor pedig kórházba kerül egy beteg gyerek, nemcsak a megszokott mindennapokat kell nélkülöznie bizonytalan időre, hanem a barátait is. Tudom milyen érzés ez, átéltem alsó tagozatosként. Erre adunk mi választ, enyhítjük a magányt. Ahol jelen tudunk lenni a 150 egyetemista önkéntes Amigóval, ott személyesen a gyerekek ágya mellett ülve. Ahol pedig erre még nincs lehetőségünk, ott a barátsággal és a játékkal teli KalanDobozz mintegy előfutára az Amigóknak, visz egy kis vidámságot majd a bizonytalanságba – emelte ki Forgács-Fábián Sára, az Alapítvány megálmodója és vezetője.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/11/varazsborondokkel-lepte-meg-az-alapitvany-a-beteg-nogradi-gyermekeket

Scroll to Top