Világsétához csatlakozott a rákellenes liga tarjáni szervezete

Szép számmal gyűltek össze a túrázni vágyók vasárnap kora délután a Camping autóbusz végállomásnál azért, hogy a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete zászlaja alatt csatlakozzanak az idei Rákellenes Világsétához.

Fotó: nool.hu

Kreicsi Mária, a salgótarjáni alapszervezet elnöke portálunknak elmondta: 2023 már a harmadik év, amikor teljesítik az egy órás gyaloglást az Amerikai Egyesült Államokból induló kezdeményezéshez kapcsolódva.

– Ez egy olyan globális összefogás, amely során a résztvevők egy teljes napon át sétálnak. Ez úgy lehetséges, hogy a bolygónkat időzónákra osztották fel a szervezők. Így például Magyarország számára a kora délutáni órákat jelölték meg a séta teljesítésére, amelyekről képeket és videókat kell feltölteni az internetre. Az idei világséta négy célt szolgált, amelyek közül az első a jelenleg kezelés alatt állók és családjuk támogatása. Következőként ünnepeltük a ráktúlélőket, illetve a hálánkat fejeztük ki az egészségügyi dolgozók és a gondozók felé. Emellett azokra is emlékeztünk, akik elvesztették a rák ellen vívott csatát. Végül pedig egy egyedülálló esemény során összefogtak a világszerte működő rákellenes közösségek – mondta Kreicsi Mária.

Hozzátette: a kezdeményezés főszervezőjétől arról értesült, hogy legalább 50 országból több, mint 200 település csatlakozott az idei világsétához, illetve az ahhoz szükséges kötelező regisztrációt kitöltők száma is meghaladta a 2000-et még a határidő lejárta előtt. Ez utóbbi adattal kapcsolatban a salgótarjáni alapszervezet elnöke elárulta, hogy a sétát vállalók közül sokan nem töltik ki a kérdéssort, ami egyben azt is jelenti, hogy a tényleges résztvevők száma jóval magasabb.

Idén a nógrádi megyeszékhelyen tett gyalogtúra útvonala a Görbe úton vezetett felfelé. Onnan leereszkedve, majd a Besztercei-tavat megkerülve teljesítette az egy órás kihívást a lelkes csapat, amely az indulás pillanatában legalább nyolcvan kirándulót számlált. Kreicsi Mária rámutatott, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is csatlakozott hozzájuk a Nordic Walking Szenior Klub Salgótarján vezetője, Félegyházi Éva, és csapatának több tajga is.

Az eseményhez fűződően az amerikai szervezők idén ismét hirdettek adománygyűjtést is. Az összegyűlt összeget 14, a nemzetközi programban résztvevő rákellenes szervezet között fogják elosztani, amelyek között a Magyar Rákellenes Liga is jelen van.

Kreicsi Mária hozzáfűzte: őket úgy támogathatják a felajánlók, ha a közlemény rovatban feltüntetik, hogy Salgótarjáni Alapszervezet. Az adományt az önkéntesek és az érintettek számára tartott nyári rehabilitációs tábor szervezésére fordítanák. A programnak rendszerint a Tarjáni Gyermektábor szokott otthont adni, ahol a foglalkozások között szerepelnek például szakemberek által tartott előadások, mese és táncterápia, vagy épp jóga.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/01/vilagsetahoz-csatlakozott-a-rakellenes-liga-tarjani-szervezete

Scroll to Top