Napból kinyúló apró kezek

Egy másfél éve zajló program ötödik alkotása készült el a közelmúltban, amit fel is avattak a balassagyarmati Reménysugár Otthonban. A közepes- és súlyos fogyatékkal élő fiatalokkal foglalkozó intézmény művészeti kelléktára egy szép új freskóval bővült. Az átadón megtudtuk, hogy a különböző festési foglalkozások mellett helyi szinten szorgalmazták a művészetterápiás gyakorlatok bevezetését. A mostani alkotás középpontjában a Nap áll.

napból01

A Napból kinyúló kis kezek az otthon gondozottjait jelképezik

Balassagyarmat. – Huszonöt gondozott kapcsolódott be a munkába – mondta el Dávid Zsuzsanna freskófestő képzőművész –, így ép és sérült emberek közös tevékenysége nyomán született meg az alkotás.  Igyekeztünk azokat a szimbólumokat előtérbe helyezni, amelyek a gyermeki érzelem- és kifejezésvilághoz szorosan kapcsolódnak, így esett a választás a központi égitestre. A Napból kinyúló karok és kezek mint sugarak áramlanak szét, ezek jelképezik az itt gondozott fiatalokat. Mivel bonyolultabb formákat ők nehezebben dolgoznak ki, ezért az eleve kirajzolt kezeket a gyerekek festették ki különböző színekre, így készült el a mű. Beadtuk a festményt a Pueri Fabri nemzetközi gyermekrajz versenyre is, ami nem várt sikert hozott, hiszen különdíjat érdemeltünk ki.

A Reménysugár Otthon munkatársai hozzátették, az alkotás időszaka rendkívüli módon lázba hozta az itt élőket, alig várták, hogy megkezdődhessenek a foglalkozások. Ráadásul azok az ingerek, amelyeket a munka során kaptak, szemmel láthatóan nyugtató hatással volt a gondozottak magatartására, viselkedésékre, lelkére, tehát egyértelmű, hogy gondolkodnak a folytatásban.

napból02

Pillanatkép az ünnepélyes átadóról

– Az Arttéka Remény Alapítvánnyal közösen igyekezzük feltérképezni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek biztosítják ezeknek a művészetterápiás gyakorlatoknak a továbbvitelét – fejtette ki Szabó Béla, az intézmény vezetője.  – Az alapítvány részéről Lencsés Zsolt megerősítette, hogy fokozott figyelemmel követi majd a kiírásokat, és ha lesz még ilyen, azonnal élünk az alkalommal. Ők adják tehát hozzá az anyagi forrásokat és a szakmai hátteret, mi pedig a falfelületeket, a helyszínt és a szorgos munkáskezeket.

Az avatóünnepségen a Dallamos együttes közreműködött, és a fiatalok kis énekes műsorral maguk is megköszönték az új freskót.

Hegedűs H.

(Forrás: www.nhc24.hu)

Scroll to Top