Gólyafészkek építésére várják az önkénteseket a salgótarjáni látogatóközpontban

Az áramütéstől szeretnék megvédeni a gólyákat. A gólyafészek-magasító állvány – ismertebb nevén a gólyakosár – a fészekalapból és a fészekalapot tartó állványból áll. Az utóbbi egy fém tartószerkezet, ami tulajdonképpen egy magasító, hogy megvédje a fészekben lévő gólyákat az áramütéstől.

Fotó: nool.hu

Erre a tartószerkezetre kúszónövények indáiból összefont alapot helyezünk, ami még február végén és március elején Nógrád vármegye több településén kihelyezésre kerül – írja közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatsóság.

A fészekalap azért szükséges, mert ez is segíti a hosszú útról visszatérő gólyáknak, hogy felismerjék a fészkelésre alkalmas helyeket. Az alapnak szánt vékony, rugalmas gallyak kötegeléséhez sok szorgalmas kézre van szükség.

Február 25-én, 10 órától Salgótarjánban, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontbanvárják azokat az önkénteseket, akik segítenének. Az alapanyagok biztosítása érdekében előzetes bejelentkezést kérnek, amiről bővebb információkat IDE kattintva találnak.

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2023/02/golyafeszkek-epitesere-varjak-az-onkenteseket-a-salgotarjani-latogatokozpontban

Scroll to Top