Farsang farkán Rétságon elégették a telet jelképező kiszebábot

A hamvazószerdát megelőző szombaton rendezi meg évről-évre a helyi Kereplő Néptánc Egyesület hagyományos farsangi felvonulását és kiszebáb-égetését, amely nagy látványosság a nyugat-nógrádi járási székhelyen.

Fotó: nool.hu

Ahogy arról szombaton már röviden beszámoltunk, a díszes társaság a kora délutáni kellemes időben az előzetes menetrendhez hajszálpontosan igazodva indult el: a vekker 13 óra 45 percet mutatott. A menet lassú léptekben haladt a Mező utca torkolatától a gyalogjárdán lefelé, a völgyben található városközpont irányába. Legelöl egy gólyalábas fickó szólaltatta meg hangszerét, a klarinétból csak úgy áradt szerteszét a kevély nóta. Mögötte kart-karba öltve sétált a népviseletes hölgykoszorú. 

A „főnök”, Simon Katalin kezében feltűnt a kiszebáb is, botra tűzdelt pirospozsgás, hosszú fürtű lányarc tekintett vissza ránk. A sorban nem maradhattak el a mentés-kalapos deli legények sem, ők is kiváltképp dalra fakadtak. Hátul pedig bandája, a Folt zenekar élén Lenkó Péter húzta a vonót.

Alig telt bele negyedóra és a néptáncos különítmény leért a művelődési központ melletti nagyparkolóba. Itt kicsik és nagyok széles kört alkottak, megfogták egymás kezét, és oldalazó léptekkel ropták a télűző táncot, miközben vezetőjük gyufát vett elő, és hamarosan az évszakot jelképező szalmaalak terebélyes lángokkal égni kezdett. Ripsz-ropsz, pillanatok alatt elhamvadt a bábu, aminek felettébb örvendett a kereplős embersereglet.

A szabadtéri mulatság végén mindenkit egy kis meleg tea, betevőnek pedig némi zsíros kenyér várta, majd a nép betódult a művelődési központ belsejébe, ahol immár zárt térben, zenével, tánccal fűszerezve folytatódott a farsangzáró mulatság.

https://www.nool.hu/helyi-kultura/2023/02/farsang-farkan-retsagon-elegettek-a-telet-jelkepezo-kiszebabot-fotok

Scroll to Top