Nógrádban is nehéz felkelteni a fiatalok érdeklődését a közösségi programok iránt

Napjainkban a fiataloknak nehéz alternatívát kínálni a virtuális tér nyújtotta programokkal szemben, a koronavírus-járvány is háttérbe szorította a rendezvényeket.

Fotó: nool.hu

A pandémia  miatt sokan még napjainkban sem szívesen vesznek részt olyan eseményen, ahol nagyobb a tömeg. Szűkebb hazánk apró falvaiban nincs is túl sok lehetőség a kikapcsolódásra. Az önkormányzatok, a civil szervezetek azonban sokat tesznek azért, hogy változatos rendezvényekkel formálják a helyi közösséget. Szuhán több mint harminc éve működik a 1203. Mailath püspök cserkészcsapat. Azon túl, hogy a cserkészek által képviselt értékeket megismerhetik és elsajátíthatják a hozzájuk csatlakozók, színes programokat is biztosítanak számukra. 

– Csapatunkat mintegy húsz helyi és környékbeli fiatal alkotja, főleg tizen-, huszonévesek. A 8 és 14 év közötti korosztály szívesen részt vesz az összejöveteleinken, amit az idősebbek szerveznek meg, készítenek elő és vezényelnek le – tájékoztatott Jakabné Jakab Alexandra, csapatparancsnok. – Színes és változatos programjainkat az adott korosztály igényihez igazítjuk annak érdekében, hogy szívesen vegyenek azokon részt a gyerekek és remekül érezzék magukat. Célunk, hogy minél több fiatalt bevonjunk tevékenységünkbe. Tapasztalataink szerint az idősebbek, a szülők szívesen segítik a munkánkat. 

Mint mondta, egész évben közösségi és kalandjátékokat, kézműves foglalkozásokat, sok mozgással járó programokat, kirándulásokat, éjszakai túrákat szerveznek. Ezt még az évszakoknak, hónapoknak megfelelő néphagyományok és ünnepek megtartásával gazdagítják. Nyáron pedig táborba várják az érdeklődőket, ahol mindenki megtalálja az életkora szerinti kihívásokat.

Ifjúsági klubot alapítottak, szórakoztató technikát vettek

Lehoczki Szabolcs, Piliny polgármestere arról számolt be, hogy a pandémia idején a közösségi terek bezártak, és a hagyományos rendezvényeket sem lehetett megtartani. 
– A járványt megelőzően egész évben változatos programokkal kedveskedtünk a helyieknek. Polgármesterként mindig is céljaim között szerepelt megfelelő elfoglaltságot biztosítani a fiataloknak, annak érdekében, hogy ne kallódjanak el – fogalmazott Lehoczki Szabolcs, aki arra is kitért: – Ezt szolgálja az a nyertes pályázat is, amelynek segítségével berendeztük az ifjúsági klubot. Vásároltunk televíziót, számítógépet, asztali focit, társas- és kártyajátékokat is. Talán a nyári szünidő számlájára írható, hogy egyelőre nem vették birtokba azt a fiatalok. Azonban nem csak a fiatalabb korosztálynak kedvezünk. Szeretnénk ultiklubot indítani a községben, ennek a kártyajátéknak ugyanis nagy hagyománya van Pilinyben. 

A mátranováki Május 1. Művelődési Ház folyamatosan helyet biztosít a községben működő civil szervezetek programjainak. 
– Emellett családi délutánokat, vetélkedőket is szervezünk. Az iskolai szünetekben különféle programokkal, nyáron táborokkal is igyekszünk hasznos elfoglaltságot biztosítani a gyerekeknek – hangsúlyozta Maruzsné Répás Lilla, a művelődési ház vezetője.– Az ünnepekhez és az évszakokhoz kapcsolódóan kézműves foglalkozásokat tartunk, de táncházba is várjuk az érdeklődőket. 

Nem ritka az sem, hogy az önkormányzatokon kívül a helyi civil szervezetek is igyekeznek fellendíteni a közösségi életet. 

– A Csécse Településért Egyesület tagjai évek óta azért tevékenykednek, hogy az általunk szervezett rendezvényekkel színvonalas kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk a helyieknek, ezáltal összetartó közösséget formáljunk – hangsúlyozta korábban Sevelyáné Varbai Mária, az egyesület elnöke. 

A szakkör tevékenységei is közösséget formálnak a településeken

Az elmúlt időszakban 75 közművelődési szakemberrel gyarapodott Nógrád megye, akik feladata a közösségi színterek működtetése, különféle programok szervezése a településeken. A legtöbb faluban az ő vezetésükkel zajlottak A szakkör elnevezésű országos kezdeményezés tevékenységei. Ezek azon túl, hogy az ősi szakmák, hagyományos népi tevékenységek felelevenítését tűzték célul, a helyi közösségek összekovácsolását is szolgálták. Menyhárt Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságának munkatársa elmondta: a foglalkozások során jó kapcsolatok, barátságok alakultak ki, a közös alkotás mellett a szakkörösök gyakran összejönnek egy-egy hétvégén is, nyári tábort, közös kirándulásokat is szerveznek.

–  A résztvevők között többségben van az idősebb, nyugdíjas korosztály. Azonban azt tapasztaltuk, hogy több településen bevonhatók a gyerekek és velük együtt a szülők is kedvet kapnak egy-egy produktum megalkotására – fogalmazott a szakember. 

https://www.nool.hu/helyi-kozelet/2022/08/nogradban-is-nehez-felkelteni-a-fiatal-korosztaly-erdeklodeset-a-kozossegi-programok-irant

Scroll to Top